Heti tőzsdei összefoglaló: Növekvő forgalomban gyengült a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a Budapesti Értőktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten. A BUX 35 641,76 ponton fejezte be a kereskedést pénteken, az előző heti záróértékénél 133,97 ponttal, 0,37 százalékkal alacsonyabban.

A részvénypiac heti forgalma 42,84 milliárd forint volt az előző heti 34,29 milliárd után, a vezető részvények ára a Mol kivételével gyengült.
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében kiemelte, hogy alapvetően kedvező volt a nemzetközi befektetői hangulat az elmúlt héten, a folyamatos csökkenés után csütörtökön és pénteken pozitív korrekció indult a Budapesti Értéktőzsdén.
Az elemzés szerint a hazai vezető részvények közül érdemes kiemelten figyelni a Richtert, amennyiben a nemzetközi befektetői hangulat nem romlik drámaian a következő hetekben, jó eséllyel hosszabb távú pozitív fordulat jöhet a gyógyszertó vállalat tőzsdei mozgásában.
Hangsúlyozták, a feltörekvő piaci devizákban némi bizonytalanságot okozott az új török kormány hétfői beiktatása, mivel módosítják a jegybanktörvényt, és a piaci szereplők attól tartanak, hogy az elnök nagyobb befolyást szerez a török monetáris politika felett. Emiatt hétfőn jelentősen gyengült a török líra, majd szerdán újabb zuhanást szenvedett el Erdogan nyilatkozata miatt, amelyben jelezte, hogy hamarosan csökkenni fognak a kamatok, és visszaerősítik a török devizát. Amennyiben azonban Erdogan csökkenteni szeretné a kamatszintet, a líra tovább gyengülhet, és az infláció tovább emelkedhet.
Kedden tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a júniusra vonatkozó inflációs adatsort. Éves összehasonlításban – a várakozásoknak megfelelően – 3,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt.
Az elmúlt időszak forintgyengülése és az olajár emelkedése felfelé ható tényezők a hazai inflációra nézve, így – változatlan árfolyamok esetén – az Equilor várakozása szerint az év hátralévő részében is élénkebb árindex-növekedés várható.
Az Egyesült Államokban megkezdődött a vállalati jelentési szezon, alapvetően optimisták a befektetők, talán az egyetlen rövid távú kockázatot a kereskedelmi háború további elmélyülése jelentheti a részvénypiacoknak – írja elemzésében az Equilor.
A héten a Mol 1,57 százalékkal emelkedett, pénteken 2722 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 6 milliárd forintot.
A Magyar Telekom részvényei 1,1 százalékkal gyengültek a héten, a papír 403 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 427,3 millió forint volt.
Az OTP 0,1 százalékkal csökkent a héten, az utolsó kereskedési napon 10 150 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 14,4 milliárd forintot.
A Richter árfolyama 3,08 százalékkal mérséklődött, pénteken 4880 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 16,8 milliárd forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3929,38 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 78,24 ponttal, 1,95 százalékkal alacsonyabban.(MTI)

Scroll To Top