Heti tőzsdei összefoglaló – Növekvő forgalomban esett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 50 961,25 ponton zárt pénteken, 511,66 ponttal, 0,99 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.

A részvénypiac forgalma 94,6 milliárd forint volt a múlt heti 72,7 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte: a héten hullámzó teljesítményt nyújtott a BUX a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága miatt. A hét utolsó kereskedési napján jelentős eséssel zárt a hazai tőzsdeindex, miután egy új koronavírus-variáns megjelenése aggasztja a befektetőket; ez tovább mélyítheti a világgazdaságban tapasztalt zűrzavart és elnyújthatja a kilábalási időszakot.
Az Equilor felidézte, hogy a héten ismét kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A csütörtöki egyhetes betéti tenderen 2,5 százalékról 2,9 százalékra emelte az irányadó kamatot a jegybank, az összes beérkezett ajánlatot elfogadták.
A kommentár szerint a jövő heti döntés nagyban függhet a pénzpiaci és árupiaci folyamatoktól, de a csütörtöki emeléssel a kamatszint közel került az overnight hitelkamathoz (3,05 százalék), így a további, jelentős kamatemeléshez a kamatfolyosó kiszélesítésére lehet szükség.
A forint a csütörtöki kamatemelést követően erősödni tudott, de pénteken a romló hangulat miatt továbbra is erős eladói nyomás volt a régiós devizákon – jelezte az Equilor.
A Richter-papírok ára 2,56 százalékkal emelkedett a héten, a részvény pénteken 8625 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 11,4 milliárd forintot.

A Mol 0,57 százalékkal erősödött, 2450 forinton zárt a hét utolsó kereskedési napján, forgalma a héten 10,5 milliárd forint volt.
A Magyar Telekom 2,31 százalékos eséssel zárta a hetet, pénteken 422 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 568,8 millió forint volt.
Az OTP-részvények egy hét alatt 3,84 százalékot gyengülve 17 135 forintig csökkentek péntekre, 68,7 milliárd forintos heti forgalom mellett.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4273,42 ponton fejezte be a hetet, ami 2,41 ponttal, 0,06 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.(MTI)

Scroll To Top