Heti tőzsdei összefoglaló – Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 35 952,68 ponton fejezte be a kereskedést, az előző heti záróértékénél 194,62 ponttal, 0,54 százalékkal magasabban.

A részvénypiac heti forgalma 80,61 milliárd forint volt az előző héten elért 51,60 milliárd forint után, a vezető részvények ára a Richter kivételével emelkedett.
Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében kiemelte: a héten az olasz kormányalakítási válság mozgatta az európai részvénypiacokat. Csütörtökön sikerült megállapodni az új kormány összetételéről, ennek megfelelően a hazai részvénypiac is a hét közepéig inkább lefelé tartott, de csütörtökön már pozitív fordulat bontakozott ki a vezető részvények árfolyamában.
Az elemzés felidézi, hogy hétfőn piaczárás után közzétette első negyedéves jelentését a Duna House csoport, a kedvező számok megnyugtatták a befektetőket, a hét további részében szép nyereséget mutattak a Duna House részvényei.
A Magyar Telekom folytatta sajátrészvény-vásárlásait a munkavállalói ösztönzési rendszer működtetése miatt, hétfőn 191 500, kedden 192 000, szerdán 193 000, csütörtökön 193 800 részvényt vett a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén.

Eladja egyes eszközeit a Richter amerikai partnere, az Allergan. A vállalat vezérigazgatója megerősítette azt a korábbi értesülést, hogy a nőgyógyászati és a fertőzéses betegségekre szakosodott üzletágaikat értékesíthetik. Az Equilor szakértői szerint addig már nem jöhet létre tranzakció, amíg az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem dönt az Esmya nőgyógyászati készítmény törzskönyveztetési kérelméről, amely augusztusban várható. A gyógyszergyártó vállalat részvényéről pénteken lekerült a 68 forintos osztalékszelvény.
Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnöke-vezérigazgatója egy lapinterjúban elmondta, hogy ebben az évben két-három szabályozott ingatlanbefektetési társaság mellett még egy-két vállalat jelenhet meg a BÉT fő piacán, és a középvállalatok részére fenntartott Xtend piacon is hamarosan megjelenhetnek a szereplők – írja elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.
A Mol 0,76 százalékos erősödéssel fejezte be a hetet, pénteken 2644 forinton zárt, heti összforgalma csaknem elérte a 13,55 milliárd forintot.
A Magyar Telekom részvényei 0,72 százalékkal erősödtek a héten, a papír 420 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta az 1,61 milliárd forintot.
Az OTP árfolyama 0,70 százalékkal emelkedett egy hét alatt, a papír 10 070 forinton zárt pénteken, forgalma 52,44 milliárd forint volt.
A Richter 1,50 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 5245 forinton zárt, heti forgalma megközelítette a 7,5 milliárd forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4122,88 ponton zárt pénteken, 21,63 ponttal, 0,53 százalékkal erősödött előző héthez képest.(MTI)

Scroll To Top