Heti tőzsdei összefoglaló: Erősödött a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten 13 milliárd forinttal maradt el az előző hetitől, a vezető részvények árfolyama emelkedett, így a BUX értéke is nőtt.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 26,8 milliárd forint volt, az előző heti 39,8 milliárd után. A legnagyobb forgalmú részvény az OTP volt, az összforgalom 57,89 százalékát adta. A vezető papírok közül a Richter árfolyama emelkedett a legjobban a héten, 9,58 százalékkal haladta meg az előző hetit.
A BUX 6,37 százalékkal erősödött egy hét alatt, pénteken 16759,10 ponton zárt.
Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde indexe minimális emelkedéssel zárt, az átlagosnál jóval alacsonyabb, 1,9 milliárd forintos forgalom mellett, mivel az Egyesült Államokban zárva voltak a piacok.
Kedden a BÉT túlteljesítette a nemzetközi piacokat, mind a négy vezető részvényt nagyon keresték. A BUX 6,2 milliárd forintos forgalom mellett 2,93 százalékos emelkedéssel zárt. Az MTI-nek nyilatkozó elemző szerint az OTP papírjai azért keltették fel a külföldiek érdeklődését, mert a magyar bankrendszer kevésbé kitett a svájci frank árfolyamváltozásának, mint több európai országé. Az OTP részvények ára 3,02 százalékkal, 3688 forintra nőtt.
Szerdán a magyar piac mintegy 0,78 százalékos erősödéssel zárt, az előző napihoz hasonló forgalom mellett. A piacok az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki bejelentését várták az euróövezeti gazdaságok beindítására szolgáló államkötvény vásárlás értékéről.
Csütörtökön az EKB, az eurózóna jegybankja havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot jelentett be, aminek hatására erősödtek a részvényindexek az európai tőzsdéken, a magyar tőzsdén is tovább nőtt a vásárlási kedv. Egyes elemzők szerint a magyar papírok iránti érdeklődést növeli az utóbbi időben, hogy a magyar kitettség a svájci frankkal szemben jelentősen csökkent a devizahiteles mentőcsomag által.
Pénteken a BUX minimális csökkenéssel zárt, forgalma 5,8 milliárd forint volt. A szakértők szerint a befektetők a vasárnap esedékes görögországi parlamenti választások miatt inkább kivártak.
A héten a vezető részvények mind erősödtek az előző heti záráshoz képest.
Az OTP 6,33 százalékos emelkedéssel, pénteken 3779 forinton – az előző péntekihez képest 225 forinttal magasabban – zárt.
A Mol 4,57 százalékkal erősödött a héten, pénteken 11 210 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 6,42 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 348 forintot ért.
A Richter 9,58 százalékkal emelkedett, pénteken 3775 forinton zárt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,06 százalékkal erősödött a héten, 1436,45 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top