Heti tőzsdei összefoglaló: Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten 35 milliárd forinttal emelkedett az előző hetihez képest, a vezető részvények árfolyamai – a Richter kivételével – emelkedtek, így a BUX értéke is nőtt.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 76,4 milliárd forint volt, az előző heti 41,2 milliárd után.
A BUX 4,29 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 18 083,82 ponton zárt.
Hétfőn a magyar tőzsde közel 2 százalékos emelkedéssel zárt, miközben a német börzén ekkora volt a csökkenés. Elemzők a bankadó csökkentéséről, továbbá a kormánynak valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD), az Erste Bankba való beszállásáról szóló bejelentéseknek tulajdonították a BUX emelkedését. A forgalom is magas, 15,8 milliárd forintos volt.
Kedden még hatottak a hétfői bejelentések, a forgalom régen látott, 28,1 milliárd forintos volt a BÉT-en. A forgalom túlnyomó részét, 24,1 milliárd forintot az OTP-részvények kereskedelme adta, amelynek árfolyama több mint 4 százalékkal emelkedett.
Szerdán a forgalom a keddi közel egyharmadára esett. A külföldi hangulat semleges, illetve enyhén pozitív volt. A magyar piacról eltűnt az elmúlt napok lendülete, a BUX 1 százalék körüli mínuszban zárt, de a papíroknál nem voltak nagy elmozdulások.
Csütörtökön a forgalom 15,2 milliárd forint volt, a vezető részvények – a Magyar Telekom kivételével – erősödtek a szerdai záráshoz képest. Az orosz-ukrán megállapodás hírére a leghatározottabban a Richter reagált, a papír több mint 3 százalékos pluszban zárta a kereskedést
Pénteken majdnem a harmadára, 6,4 milliárd forintra esett vissza a forgalom. A BUX elvált az európai börzék emelkedő trendjétől. Az OTP és a Magyar Telekom részvényeinél az utóbbi napok emelkedése után korrekció történt. A Mol árfolyama annak ellenére nem emelkedett, hogy az utóbbi napokban az olaj ára nőtt. A Richter erősödésében pedig szerepet játszott az orosz-ukrán konfliktus tűzszüneti egyezménye.
Az OTP 1148 százalékos emelkedéssel, pénteken 4370 forinton – az előző péntekihez képest 450 forinttal magasabban – zárt.
A Mol 1,45 százalékkal növekedett a héten, pénteken 11 900 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 2,2 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 372 forintot ért.
A Richter 0,08 százalékkal esett, pénteken 3822 forinton zárt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2,14 százalékkal nőtt a héten, 1499,22 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top