Heti tőzsdei összefoglaló: Emelkedő forgalomban esett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten 8 milliárd forinttal emelkedett az előző hetihez képest, a vezető részvények közül csak a Magyar Telekom árfolyama emelkedett, így a BUX értéke csökkent.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 34,6 milliárd forint volt, az előző heti 26,8 milliárd után.
A BUX 1,36 százalékkal esett egy hét alatt, pénteken 16530,93 ponton zárt.
Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde indexe minimális emelkedéssel zárt, a heti legalacsonyabb, 5,5 milliárd forintos forgalom mellett. Az európai tőzsdékre hatott a vasárnapi görög választás is. A szakértők szerint a befektetők attól tartottak, hogy több kelet-közép-európai országban indulhat a magyarhoz hasonló kormányzati megoldás a devizahitelesek problémájára, ami az ottani bankoknak “fájhat”. A piaci feltételezések szerint emiatt megindult egy portfólió átrendeződés a térségben.
Kedden annak ellenére, hogy a nyugat-európai és az amerikai tőzsdék egyaránt negatívan zártak, a hazai piac pluszban fejezte be a kereskedést. A meghatározó részvények közül egyedül az OTP zárt mínuszban.
Szerdán a négy vezető részvény közül szintén az OTP zárt csak mínuszban, az árfolyama egész nap követte a német DAX-indexet. A Mol és a Magyar Telekom árfolyama kis forgalom mellett emelkedett, a Richter viszont közel 2 milliárdos forgalmat produkált. Ennek oka az új gyógyszerről szóló hír volt.
Csütörtökön a magyar börze elveszítette az elmúlt napok erejét, alulteljesítő volt a nemzetközi piacokhoz képest, a BUX közel háromszáz pontot esett. Nem érkeztek különösebben kedvezőtlen hírek, a szakértők szerint valószínűleg elérte a hazai börzét is, a külföldi piacokon az elmúlt napokban tapasztalt profitrealizálás
Pénteken délután eladói roham indult a BÉT-en az OTP piacán, amire nem volt magyarázat, miután Nyugat-Európában alig mozogtak a bankpapírok. A Richter árfolyamának csökkenése összefüggött azzal, hogy az orosz jegybank váratlanul leértékelte a rubelt, amelytől gyengült a nemzeti valuta. A BUX több mint száz pontot esett.
A héten a vezető részvények – egy kivétellel – estek az előző heti záráshoz képest.
Az OTP 3,41 százalékos eséssel, pénteken 3650 forinton – az előző péntekihez képest 129 forinttal alacsonyabban – zárt.
A Mol 1,38 százalékkal csökkentt a héten, pénteken 11 055 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 2,59 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 357 forintot ért.
A Richter 0,93 százalékkal esett, pénteken 3740 forinton zárt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,95 százalékkal esett a héten, 1422,79 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top