Heti tőzsdei összefoglaló – Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, pénteken a BUX 36 940,37 ponton állt, ami az előző heti záróértékénél 1950,87 ponttal, 5,02 százalékkal alacsonyabb.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 66 milliárd forintot, az előző, háromnapos kereskedési héten elért 47,1 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama a Magyar Telekom kivételével gyengült.
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében rámutatott arra, hogy a kereskedés rendkívül negatív nemzetközi hangulat mellett zajlott a héten, ezzel a tendenciával a magyar árfolyamok sem tudtak szembe menni. A vezető részvények közül viszonylag jól tartotta magát az OTP, azonban a Mol és a Richter befektetői jelentős veszteséget szenvedtek el.
Az elemzés szerint a negatív hangulat oka elsősorban az volt, hogy egyre nagyobb az esélye egy globális kereskedelmi háború kialakulásának, miután Donald Trump amerikai elnök csütörtökön aláírta a kínai importtermékekre kivetendő vámról szóló határozatot.

Szerdán kamatot emelt az Egyesült Államokban a Fed, amely megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak. A várakozások alapján az idei évben még két kamatemelés várható, de jövőre további három szigorító lépés következhet – írta elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.
A héten a Magyar Telekom, az OTP és a Richter is közzétette osztalékjavaslatát, a távközlési vállalat 25 forintos, az OTP 219 forintos, míg a gyógyszergyártó 68 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek.
Pénteken az HSBC 560 forintról 580 forintra emelte a Magyar Telekomra vonatkozó célárfolyamát, azt ajánlják, hogy a befektetők továbbra is vegyék a papírt – közölte az Equilor.
A BÉT-en a vezető részvények közül a Mol árfolyama 6,37 százalékkal gyengült, a papír 2820 forinton zárt pénteken, a részvények forgalma meghaladta a 10,7 milliárd forintot.
A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 0,34 százalékkal erősödött, pénteken a kereskedést 445 forinton zárta, a forgalma meghaladta az 1,34 milliárd forintot.
A Richter árfolyama 7,36 százalékkal gyengült a héten, pénteken 5160 forinton zárt a gyógyszeripari papír, a heti forgalma 17,27 milliárd forint volt.
Az OTP-részvények árfolyama 3,67 százalékkal csökkent, a bankpapír 11 300 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, a forgalma meghaladta a 29,84 milliárd forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3759,63 ponton zárt, 196,40 ponttal, 4,96 százalékkal csökkent.(MTI)

Scroll To Top