Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban mérséklődött a BUX a héten - Gazdasagportal.hu

Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban mérséklődött a BUX a héten

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 36 171,26 ponton zárt pénteken, az előző heti záróértékénél 588,74 ponttal, 1,60 százalékkal alacsonyabban.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 39,79 milliárd forintot az előző heti 43,4 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével csökkentek.
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében kiemelte, a Magyar Telekom 2008 óta nem látott magas bevételt ért el a második negyedévben, a főbb mutatók is nőttek éves bázison, és felülmúlták az elemzői várakozásokat. A Telekom nem okozott meglepetést az osztalék kérdésében, továbbra is részvényenkénti 25 forintos kifizetéssel számol.
Az OTP 2018 második negyedévében 90,9 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt realizált. Az eddigi legmagasabb negyedéves eredményük 16 százalékkal magasabb éves összehasonlításban, és 15 százalékkal jobb az első negyedévinél. Az OTP-csoport IFRS szerinti konszolidált elsődleges alapvető tőkemutatója (CET1) 2018 második negyedévének végén 14,6 százalékon állt, ami 0,5 százalékkal magasabb éves összehasonlításban.

A Waberer’s fuvarozó cég árbevétele is nőtt, ugyanakkor a magasabb költségek miatt emelnie kellett a fuvarozási díjakat, a cég szerint az intézkedésnek a harmadik negyedévben lehet pozitív hatása. A céget az erős euró és az emelkedő költségek gyengítették, ezért végül a társaság 0,1 millió eurós veszteséggel zárta a második negyedévet.
A Graphisoft Park is közzétette második negyedéves eredményét, eszerint 2,819 millió euró lett az árbevételük, a tavalyihoz képest 6,3 százalékkal több. A cég 1,11 millió eurós profitot ért el, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyi eredménynél.
Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője elemzésében kiemelte, Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hétfőn kijelentette, hogy Magyarország gazdasága megérett az újabb felminősítésre. Amennyiben a Standard & Poor’s hitelminősítőtől Magyarország megkapná a BBB adósosztályzatot, amelyet 2009 márciusában elveszített, a felminősítés jótékonyan hatna a forint árfolyamára, a várakozások pedig részben már a döntés előtt beépülhetnek.
A héten a Richter árfolyama 1,15 százalékkal gyengült, pénteken 5140 forinton zárt, heti forgalma pedig csaknem elérte a 7,7 milliárd forintot.
A Mol részvényei 1,28 százalékkal csökkentek a héten, 2766 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalmuk pedig meghaladta a 7,6 milliárd forintot.
Az OTP árfolyama 2,94 százalékkal csökkent a héten, pénteki záró ára 10 240 forint volt, heti forgalma meghaladta 20,8 milliárd forintot.
A Magyar Telekom 3,03 százalékkal erősödött a héten, pénteken 408 forinton zárt, heti forgalma meghaladta az 1,4 milliárd forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3760,82 ponton zárt, az előző héthez képest 51,61 ponttal, 1,35 százalékkal alacsonyabban.(MTI)

Scroll To Top