Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 39 384,56 pont zárt pénteken, 724,81 ponttal, 1,81 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma 67,83 milliárd forint volt, szemben az előző heti 72,54 milliárd forinttal. A vezető részvények gyengültek a héten.
Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében kifejti: a magyar tőzsde szépen tartotta magát a hét elején, a blue chip részvények dinamikusan emelkedtek az első napokban. Példaként az OTP-t említették, amelynek árfolyama 11 850 forintos szerdai záróárával új csúcsra ért.
Kedden a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság meghosszabbította a Magyar Telekom frekvenciahasználati jogosultságát a 2100 MHz-es frekvenciára 2027. június 27-ig. A hosszabbítás egyszeri díja 11 milliárd forint, amelyet a vállalat 2019 első negyedévében fog megfizetni.

Az elemzésben beszámoltak még a Masterplast által csütörtökön tartott befektetői tájékoztatóról is, amelyen a szigetelőanyagokat gyártó vállalat menedzsmentje ambiciózus árbevételi, eredmény- és osztalék-előrejelzést közölt a 2019-2021-es periódusra. Ha minden jól megy, a vezetés szerint 2021-re 66 forintos egy részvényre jutó osztalék is elképzelhető, amely a jelenlegi 600 forint körüli részvényárfolyam mellett kecsegtető – írták. A menedzsment a profit felét szeretné akvizícióra és automatizációra fordítani, így akarják enyhíteni a munkaerőpiaci szűkülés okozta problémákat. Az Equilor megjegyezte, hogy a papírnak relatív alacsony, 27,74 százalékos a közkézhányada, illetve tőzsdei forgalma is rendkívül csekély, az 5 millió forintot sem éri el a napi átlag.
A nemzetközi piacok mozgásáról megjegyezték, hogy a hét mozgalmas volt a világ tőzsdéin: hétfőn még érződött a Donald Trump amerikai elnök és Hszi-Csin-ping kínai elnök múlt hétvégi találkozója felett érzett öröm, a találkozó valós eredményeit illetően azonban kétségek merültek fel, ezért negatív irányt vett a nemzetközi piaci hangulat.
Európában pedig a Brexit bizonytalansága, és az európai gazdaság mérsékelt teljesítménye fokozta a rossz hangulatot. Csütörtökön jelentősen estek az európai részvénypiacok, mivel a Huawei-ügy miatt a világ befektetői a kereskedelmi háború gyors eszkalálódásától tartottak. A negatív hullámot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tudta megtörni, ugyanis olyan hírek érkeztek a pénzintézettől, hogy a Fed lehetőséget lát a jövő évi kamatelemelési ütem mérséklésére. Ez segítette a részvénypiacot az Amerikai Egyesült Államokban, majd pénteken Ázsiában, Nyugat-Európában és Magyarországon is.
A héten a legkisebb mértékben, 0,71 százalékkal a Richter árfolyama esett, pénteken 5585 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 13 milliárd forintot.
Az OTP részvények árfolyama 1,49 százalékkal csökkent, pénteken 11 270 forinton zárt, heti forgalma közel 30,93 milliárd forint volt.
A Magyar Telekom részvényei 2,22 százalékkal lettek olcsóbbak a héten, pénteken 440 forinton fejezték be a kereskedést, heti forgalmuk 3,08 milliárd forint volt.
A Mol részvények árfolyama 2,53 százalékot esett a héten, a papír pénteken 3084 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 13,21 milliárd forint volt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3830,51 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 156,73 ponttal, 3,93 százalékkal gyengült.(MTI)

Scroll To Top