Heti tőzsdei összefoglaló – Csökkenő forgalom mellett esett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójának forgalma 34,5 milliárd forint volt a héten, ami csaknem 12 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző heti 46,2 milliárd forint volt.

A BUX 0,23 százalékkal csökkent, 22 326,95 ponton zárt pénteken.
Hétfőn a görög adósságrendezéssel kapcsolatos aggodalmak határozták meg a nemzetközi hangulatot, amelyek arra ösztönözték a befektetőket, hogy zárják pozícióikat. A BÉT-en rendkívül alacsony – 5,6 milliárd forint – volt a forgalom és itt is érződött a görög megállapodás hiányának hatása.
Kedden a nemzetközi piacokon zajló negatív tendenciák nem kedveztek különösebben a kereskedésnek a BÉT-en sem. A forgalom – 10 milliárd forinttal – ekkor volt a heti csúcson, a BUX pedig alig 70 ponttal emelkedett. A nemzetgazdasági miniszter napközben elmondott beszédének hatására 12 forintot emelkedett az OTP árfolyama.
Szerdán a blue chipek – a közepesnél is gyengébb forgalom mellett – vegyesen szerepeltek: a Mol és a Magyar Telekom erősödni tudott, míg az OTP és a Richter minimálisan esett. A magyar börze gyengébben teljesített az európai piacoknál, amihez forintgyengülés is társult.
Csütörtökön délután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlást fogalmazott meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-nek, ami javította a piaci hangulatot. A BUX is emelkedni tudott, de végül kisebb mínuszban zárta a napot. A hazai vezető részvények közül az OTP csökkent a leginkább, a Mol és a Richter gyakorlatilag változatlan árfolyamon zárt.
Pénteken volt a heti forgalom mélypontja, 4,7 milliárd forinttal. A BUX enyhén emelkedett, amely pozitív eredmény az európai börzék indexeinek a csökkenéséhez képest. Egyedül a Mol árfolyama emelkedett 15 forinttal, a többi vezető részvény ára csökkent. A Mol 245 forinttal, 1,66 százalékkal, 14 960 forintra erősödött. Az OTP-részvények ára 315 forinttal, 5,53 százalékkal, 5385 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 2,88 százalékkal emelkedett, 428 forintot ért pénteken záráskor. A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 1,09 százalékkal, 4550 forintra csökkent.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1607,92 ponton zárt pénteken, ez 7,95 pontos, 0,50 százalékos emelkedés az egy héttel korábbihoz viszonyítva.(MTI)

Scroll To Top