Heti tőzsdei összefiglaló – A forgalom és a BUX is nőtt a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten mintegy harmadával nőtt az előző hetihez képest, a vezető részvények közül kettőnek nőtt, a másik kettőnek pedig esett az árfolyama.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 56,3 milliárd forint volt az előző heti 35,5 milliárd után.
A BUX 2,09 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 18 666 ponton zárt.
Hétfőn a nap nyertese az OTP volt. A bankpapír áttörte a 4400 forintos plafont, és több mint száz forinttal drágult. A jövőbeli árfolyam miatt több befektető is felminősítette a papírt, valamint használt a bankadó eltörlésének kormányzati szándéka, és az, hogy akik árfolyamesésre játszottak, a 4400 forintos szint felett automatikusan eladták papírjaikat.
Kedden is az OTP volt a nap nyertese, árfolyama emelkedett és közel 10 milliárd forint értékben kereskedtek a részvényeivel. Minden más papír nagyon alacsony forgalmat produkált. Az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn indított eszközvásárlási programját a befektetők már korábban beárazták.
Szerdán pozitív volt a hangulat az európai részvénypiacokon, ami a magyar tőzsdén is éreztette hatását. Az EKB hétfőn indult eszközvásárlási programjának hatására csökkentek a kötvényhozamok, és ez kedvező környezetet teremtett a részvénypiacok számára. Ebben a környezetben tudott emelkedni a BUX is szerdán, az emelkedést az OTP vezette, amely több mint 3 százalékkal drágult.
Csütörtökön az elmúlt napok emelkedését megtorpanás követte a piacokon. A régió nem teljesített rosszul, a magyar tőzsde is pluszban tudott zárni. Az OTP az utóbbi napok jelentős erősödése után kis mínuszban fejezte be a kereskedést.
Pénteken is szembement egymással Európa és Amerika. Amíg Európában az EKB által indított „pénznyomda” húzta fel a tőzsdéket, addig Amerika gyengélkedett a héten. A DAX új csúcsot ért el ezen a napon. Az OTP pénteken is mínuszban zárt. Nem tettek jót a bankpapírnak a brókercsődök sem, így parkolópályára került.
Az OTP 7,8 százalékkal emelkedett a héten, így 4700 forinton zárt pénteken.
A Mol részvényeinek árfolyama 0,29 százalékkal esett, 11 965 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 3,3 százalékkal alacsonyabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 381 forintot ért.
A Richter 0,49 százalékkal erősödött, pénteken 3859 forinton zárt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,39 százalékkal esett a héten, 1510,04 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top