Heti makronaptár – Kiskereskedelmi, ipari, külkereskedelmi és államháztartási adatok is várhatóak a jövő héten

Számos makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, így a januári kiskereskedelmi, ipari termelési és külkereskedelmi statisztikák mellett a tavalyi negyedik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) részletes adatát, valamint inflációs és államháztartási adatokat is közölnek.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a januári kiskereskedelmi forgalom első becslését. Tavaly decemberben 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékos volt az emelkedés. 2017-ben a forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9 százalékkal haladta meg az előző évit, míg a nyers adat 4,7 százalékos növekedést mutatott.
Kedden jelenik meg a GDP tavalyi negyedik negyedéves, és egész éves adatának részletes statisztikája. A GDP a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2017-ben a GDP 4,0 százalékkal emelkedett a nyers, és 4,2 százalékkal a kiigazított adatok szerint.
Szerdán közli a KSH az ipari termelés januári első becslését. Az ipari termelés volumene tavaly decemberben 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5 százalékkal emelkedett, mert 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. A tavalyi év egészében a termelés volumene 4,8 százalékkal nőtt 2016-hoz viszonyítva, amikor mindössze 0,9 százalékos volt a növekedés.

Szerdán publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás február végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere. Az NGM közleménye szerint a központi költségvetés hiánya 258,9 milliárd forint volt idén januárban a tavalyi 65,9 milliárd forint többlettel szemben. A társadalombiztosítás alapok többlete a tavalyi 25,5 milliárd forinttal szemben 49,8 milliárd forintra nőtt, míg az elkülönített állami pénzalapok aktívuma a tavaly januári 32,0 milliárd forinttal összevetve 16,3 milliárd forintra csökkent. Az NGM közleménye hangsúlyozza, hogy a januári államháztartási adatokat a gazdaság jó teljesítménye és az uniós források megelőlegezése határozták meg. A költségvetési kiadások között az uniós kifizetések 327,9 milliárd forintot tettek ki az egy évvel korábbi 72,0 milliárddal szemben, amelyekhez nem volt elszámolható bevétel, bár tavaly januárban is csak 6,8 milliárd forint folyt be.
Csütörtökön közli a KSH a fogyasztói árak februári alakulását. Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, decemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőttek. Az év első hónapjában a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Pénteken a januári külkereskedelmi forgalom előzetes adatát közli a KSH. Tavaly decemberben a kivitel 2,5 és a behozatal 2,3 százalékos éves növekedésének eredményeként a külkereskedelmi többlet 513 millió euró volt, 23 millió euróval több, mint egy évvel azelőtt. Az áruforgalmi export értéke 2017-ben 100,581 milliárd eurót tett ki, és 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az import 11,1 százalékos emelkedéssel 92,499 milliárd eurót ért el. A 8,082 milliárd eurós külkereskedelmi többlet 1,643 milliárd euróval kevesebb lett az előző évinél.(MTI)

Scroll To Top