Heti makronaptár – Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi adatokat közölnek jövő héten

A jövő héten jelenik meg a februári ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom és a kiskereskedelem februári adatai.

Hétfőn közli a beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusi adatát a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A januári, mérsékeltebb bővülést követően ismét a feldolgozóipar fellendülését tükrözi a BMI szezonálisan kiigazított februári értéke, amely 56,5 pontra nőtt a januári 55,0 pontról.
Kedden a kormányzati szektor tavalyi negyedik negyedévi egyenlegét közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előzetes adatok szerint 1825 milliárd forint, a GDP 3,7 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya a tavalyi első három negyedévben. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 366 milliárd forinttal kedvezőbb, a hiány mértéke GDP-arányosan 1,7 százalékponttal alacsonyabb. A kormányzati szektor bevétele 20 048 milliárd, kiadása 21 872 milliárd forint volt 2022 első 9 hónapjában.
Szerdán az ipari termelés februári előzetes adata jelenik meg. 2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari alágak egy részében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásáé. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. decemberinél 5,1 százalékkal kisebb volt.
Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom és a kiskereskedelem februári adatait közli a KSH. Az idén januárban a kivitel volumene 9,0, a behozatalé 11 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 413 millió euró volt, az egyenleg 170 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Decemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,5 százalékkal csökkent, míg az importé 5,0 százalékkal nőtt.
Januárban a kivitel értéke 12,2 milliárd euró (4852 milliárd forint), a behozatalé 12,6 milliárd euró (5026 milliárd forint) volt, az egy évvel korábbihoz képest euróban az export értéke 17 százalékkal, az importé 18 százalékkal nőtt.
2023. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene – közölte a KSH.(MTI)

Scroll To Top