Heti makronaptár – Idegenforgalmi, ipari és építőipari adatok várhatók a jövő héten - Gazdasagportal.hu

Heti makronaptár – Idegenforgalmi, ipari és építőipari adatok várhatók a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, az áprilisi ipari termelés végleges adatai mellett a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi forgalmát és az építőipar áprilisi adatait teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerdán közli a KSH a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának áprilisi alakulását. Márciusban a “húsvéthatás” határozta meg az idegenforgalmi statisztikát, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakának magas bázisához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 3,2 százalékkal emelkedett, 34,8 milliárd forintot ért el.
Csütörtökön az ipari termelés áprilisi végleges teljesítményét teszi közzé a statisztikai hivatal. A június 6-án megjelent első becslés szerint áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 6,0 százalékos volt a növekedés. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban. Az átlag feletti mértékben emelkedett az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása, míg a legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult a növekedés üteme. Az év első négy hónapjában 6,2 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Pénteken jelennek meg az építőipari termelés áprilisi adatai. Márciusban az építőipari termelés 67,6 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 62,3, az egyéb építményeké 78,8 százalékkal. Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések, valamint az energetikai beruházások eredményezték a növekedést. Az év első három hónapjában az építőipari termelés 48,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.(MTI)

Scroll To Top