Heti makronaptár – Az iparról, az inflációról, a külkereskedelemről érkeznek adatok a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a márciusi infláció, a februári ipari termelés és a februári külkereskedelmi forgalom előzetes adatai.

Kedden publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését a februári ipari termelésről, valamint a kereskedelmi szálláshelyek februári forgalmának adatát. Januárban az exportkereslet jóvoltából az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 2,7 százalékkal emelkedett; az előző hónaphoz viszonyítva 4,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. A növekedést az exportértékesítés táplálta, 4,3 százalékkal nőtt a kivitel, ezen belül a feldolgozóipar 4,9 százalékkal, a járműipar 6,5 százalékkal növelte exportját.
A kereskedelmi szálláshelyeken januárban összesen 746 ezer vendég 1,705 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 15,1 százalékkal, az eltöltött éjszakáké 11,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a koronavírus-járvány negatív hatása az év első hónapjában még nem jelentkezett a vendégforgalomban. A külföldi vendégek száma 18,4 százalékkal, a vendégéjszakáké 16,9 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 367 ezer külföldi vendég 911 ezer vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek száma 12,1, a vendégéjszakáké 6,8 százalékkal nőtt. A vendégszám 379 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 794 ezer volt. A szálláshelyek teljes bruttó árbevétele 18,5 százalékkal, 34,459 milliárd forintra nőtt januárban.

Szerdán a fogyasztói árak márciusi alakulását és a februári külkereskedelmi mérleg előzetes számait közli a KSH. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, januárhoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. Az infláció éves üteme mérséklődött a januári 4,7 százalékról. Az éves maginfláció 4,1 százalékra, 2012 vége óta nem látott magasságba emelkedett, miután szeptember óta 3,9-4,0 százalék között váltakozott.
Januárban az export euróban számolt értéke 2,8, az importé 2,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet értéke 39 millió euróval, 423 millió euróra nőtt. A koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági folyamatok ezt az időszakot még nem érintették.
Szintén szerdán közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének március végi előzetes adatait. Idén az első két hónapban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének bevételei 4,2 százalékkal 3560,7 milliárd forintra nőttek, a kiadások 13,8 százalékkal 3815,3 milliárd forintra emelkedtek, így a hiány 254,6 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 67,3 milliárd forint többlettel szemben. A kiadások 463,8 milliárd forinttal nőttek, főként az uniós programokra folyósított nagyobb kifizetések miatt, a bevételek 141,9 milliárd forinttal haladták meg a tavalyi első kéthavit.
Az egy évvel korábbi 281,4 milliárd forinttal szemben az idén február végéig 61,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások február végéig megközelítették az 569,4 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor 200,2 milliárd forintot tettek ki. A két év azonos időszakának eltérő alakulását főképp ez okozta.(MTI)

Scroll To Top