Heti makronaptár – Az ipari termelési adatra figyel a piac a jövő héten

A jövő heti hazai makrogazdasági naptárban az ipari termelés októberi adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a novemberi inflációs adat, az idei harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adat második becslése, valamint az államháztartás november végi állapotáról szóló gyorstájékoztató.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem októberi és első tíz havi alakulásának első becslését. Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az első kilenc hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal emelkedett.
Kedden jelenik meg az idei harmadik negyedéves GDP adat második becslése. A november közepén közölt első becslés szerint a GDP 2,0 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest, a második negyedévi 2,8 százalékos növekedés után. Az első féléves GDP-növekedés 2,0 százalékos volt.
Szintén kedden közli a KSH az ipari termelés októberi adatát. Az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a nyers és a munkanappal kiigazított adat szerint is, az előző havihoz hasonlítva pedig 3,0 százalékkal esett vissza szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva. Az első három negyedévben 1,5 százalékkal emelkedett az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve.
Szerdán közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás központi alrendszerének 2016. november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Az államháztartás központi alrendszere 57,3 milliárd forintos többlettel zárta az első tíz hónapot, míg tavaly 816,2 milliárd forintos deficit halmozódott fel október végéig. Az államháztartás önkormányzatok nélkül elért szufficitje az elkülönített alapok 81,4, és a társadalombiztosítási alapok 8,4 milliárd forintos többletének és a központi költségvetés 32,5 milliárdos hiányának egyenlegéből alakult ki. Októberben, főként az uniós transzferek elszámolásának köszönhetően 59,7 milliárd forint volt a havi többlet az egy évvel korábbi 138,4 milliárd forint hiánnyal szemben.
Csütörtökön a novemberi fogyasztói árak és az októberi külkereskedelmi termékforgalmi statisztika első becslése jelenik meg. A fogyasztói árak átlagosan 1,0 százalékkal voltak magasabbak októberben, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek. Január-októberben a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.
Szeptemberben az export euróban számolt értéke 1,9 százalékkal nőtt, az importé 0,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve, az exporttöbblet 175 millióval nőtt és június után idén másodszor meghaladta az egymilliárd eurót, 1,040 milliárdot tett ki. Az első három negyedévben az export 2,9, az import 1,2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, az aktívum 1,221 milliárd euróval, 7,676 milliárd euróra emelkedett.
Pénteken a mezőgazdaság idei éves teljesítményének első becslését közli a KSH. Tavaly a mezőgazdasági ágazat bruttó hozzáadott értéke az előző évi áron 8,0 százalékkal csökkent, folyó áron nem változott; a volumen 3,1 százalékos csökkenését az árak 3,6 százalékos emelkedése kompenzálta. A növénytermesztés kibocsátásának volumene 8,6 százalékkal csökkent, az állattenyésztés termelési volumene 5,6 százalékkal emelkedett 2015-ben.(MTI)

 

Scroll To Top