Hétfőre összehívják az Országgyűlés költségvetési bizottságát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban nyilvánosságra került költéseinek ügyében hétfőre összehívja az Országgyűlés költségvetési bizottságát a testület MSZP-s elnöke, aki ezt kedden tudatta az MTI-vel.

Burány Sándor elmondta, hogy az ülés összehívását az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte.
Azt mondta, az ülésen Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének és a jegybank hónapok óta nem működő felügyelőbizottsága tagjainak meghallgatását tervezik.
A cél az, hogy a bizottság tagjai közvetlen és hiteles tájékoztatást kapjanak a jegybank közpénzből megvalósított befektetéseiről, azok államháztartásra és államadósságra gyakorolt hatásairól – egészítette ki nyilatkozatát az MTI-hez eljutatott közleményében.
Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladataihoz nem kapcsolódó közpénzkifizetésekről van szó, az MSZP az ülésen kezdeményezni fogja, az Állami Számvevőszék folytasson le rendkívüli ellenőrzést az MNB-nél.
Az elmúlt hetekben került nyilvánosságra, hogy a jegybank több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint a budapesti Eiffel Palace-t.(MTI)

Scroll To Top