Harcok Szlovjanszkban, erősítés érkezett Odesszába

Harcok bontakoztak ki hétfő reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városban, az ottani tévétorony környékén – jelentette az ukrán média.

Az újabb szlovjanszki összetűzésről több kijevi sajtóorgánum is hírt adott. Egyes hírportálokon olyan tudósítások jelentek meg, hogy az összecsapásban egy szakadár fegyveres meghalt és többen megsebesültek, de a TSZN televízió helyszínen tartózkodó tudósítói ezt egyelőre nem tudták megerősíteni. A helyi szakadár “önvédelmi vezérkar” egyik képviselője azt mondta, hogy az ukrán fegyveres egységek megtámadták a szakadárok egyik őrhelyét a városnál, és ott jelenleg elkeseredett harcok folynak. Úgy tudja, hogy öt Moszkva-barát fegyveres megsebesült.
Az ukrán belügyminiszter sajtószolgálata arról számolt be, hogy a hatóságok erősítést küldtek Odesszába: megérkezett a Fekete-tenger partján fekvő városba a Nemzeti Gárda önkéntesekből alakult különleges egysége, hogy részt vegyen a közrend fenntartásában. Odesszában a múlt pénteken zavargások törtek ki, amelyekben 46 ember meghalt.
Arszen Avakov belügyminiszter közölte, hogy hétfőre virradóra Odesszából egy közép-ukrajnai megye fogdájába szállítottak 42 embert, akiket a pénteki zavargások idején vettek őrizetbe, nehogy megismétlődjön az, ami vasárnap történt: a helyi rendőrség szabadon engedett mintegy hatvan gyanúsítottat, miután Moszkva-barát tiltakozó tömeg támadt a város rendőrkapitányságára.
Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvezető államfő közben az 5. Kanal tévének nyilatkozva elismerte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet “bonyolódik”, tekintettel arra, hogy a térségbeli lakosok is támogatják a szakadár fegyvereseket, és előfordult, hogy az ottani rendőrök is rokonszenveznek velük. Hangsúlyozta, hogy ezekben a megyékben gyakorlatilag teljesen meg kell újítani a rendfenntartó erőket a haza védelmére kész helyi “hazafiakkal”.
Ott, ahol a rendőrség támogatta a törvényellenes cselekményeket, büntetőjogi eljárásokat kell indítani – tette hozzá.
Turcsinov leszögezte, hogy a nehézségek ellenére a hatósági és katonai terrorellenes művelet folytatódik. Méltatta a nemrégiben újra létrehozott Nemzeti Gárda hatékonyságát. Azt mondta, hogy erre az alakulatra támaszkodik a terrorellenes művelet, és a gárdisták példaként szolgálhatnak másoknak.
Az ukrán belügyminisztériumnál közölték hétfőn, hogy a Krímben Szerhij Akszjonov, a terület ideiglenes kormányzójának utasítására a Basmaki (Cipők) nevű bűnbanda egyik vezére, Mikolaj Cserednik – ragadványnevén Kopasz – embereket toboroz, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végre Ukrajna keleti és délkeleti régióiban. A tárca szerint Oroszország felfegyverzi őket. Cserednik állítólag már két négyszáz fős osztagot hozott létre afganisztáni veteránokból, illetve orosz vagy ukrán katonákból, és ezek az egységek jelenleg Szlovjanszk környékén tevékenykednek.
A kijevi média arról is hírt adott hétfőn, hogy a kelet-ukrajnai események miatt már sok helyen az oktatás is szünetel. Egy felmérés szerint a Szlovjanszki járásban a diákok negyven százaléka jár iskolába, míg az óvodásoknál 23 százalékos az arány. A kisebb falvak gyerekei nem jutnak el a városi iskolákba. (MTI)

Forrás:
http://interfax.com.ua/news/general/203398.html
http://www.unian.net/politics/914503-v-slavyanske-nachalis-boi-vozle-telebashni.html
http://www.unian.ua/politics/914478-ato-na-shodi-ukrajini-prodovjuvatimetsya-turchinov.html

Scroll To Top