Hajdú-Bét – VM: 232 millió forintot már kifizettek a károsultaknak

A Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjainak kártalanítási igényét majdnem teljesen feldolgozta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a károsult gazdáknak csaknem 232 millió forintot már kifizettek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint augusztus 2-áig a beérkezett 233 támogatási kérelemből 165-öt hagyott jóvá a hivatal. Ezeknek a károsult gazdáknak csaknem 232 millió forintot fizettek ki. Az elbíráláskor 60 kérelmet elutasítottak, 8 támogatási kérelem elbírálásához pedig hiánypótlásra van szükség.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjai veszteségeinek enyhítésére a vidékfejlesztési tárca saját forrásaiból különített el 300 millió forintot. A kérelmek beadási határideje július 1. volt. Egy-egy kérelmező maximum 2,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat.
A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a víziszárnyas-termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére, ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis, amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A cég 2001-ben ismét eredményes volt. A 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette a vállalatot. A cég nem fizetett a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást.(MTI)

Scroll To Top