Gyorsult a termelői áremelkedés havi és éves szinten az euróövezetben és az EU-ban júliusban

Havi és éves összevetésben is gyorsult a termelői árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban júliusban.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy havi szinten a termelői áremelkedés az euróövezetben a júniusi 1,3 százalékról 4 százalékra, az EU egészében pedig 1,5 százalékról 3,7 százalékra gyorsult.
Éves összevetésben az euróövezetben a júliusi termelői áremelkedés 37,9 százalék volt a júniusi 36 százalék után, az EU-ban pedig a júniusi 36,3 százalékról júliusban 37,8 százalékra változott.
Ismételten az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben a termelőiár-emelkedéshez. Az energiaárak éves szinten 97,2 százalékkal nőttek az euróövezetben a júniusi 93,2 százalék után, az EU-ban pedig 92,5 százalék után 96,2 százalékkal.
Az energiaárak nélkül a termelői árak emelkedése az euróövezetben éves szinten 15,1 százalékra lassult a júniusi 15,7 százalékról, az EU-ban pedig 15,7 százalékra mérséklődött a júniusi 16,2 százalékról.
Az ipari termelői árak legnagyobb havi növekedését Írországban (+26,1 százalék), Magyarországon (+9,4 százalék) és Bulgáriában (+8 százalék) regisztrálták. A legjelentősebb csökkenés Portugáliában volt (-1,5 százalék), majd Svédországban (-1,2 százalék), illetve Luxembourgban (-0,9 százalék).
Az ipari termelői árak éves bázison valamennyi tagállamban emelkedtek júliusban. A legnagyobb éves növekedést Romániában (+67,4 százalék), Bulgáriában (+55,9 százalék) továbbá Dániában (+55,1 százalék) jegyezték fel.
Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon a termelői árak júliusi éves szintű növekedése 53,5 százalékra gyorsult a júniusi 45 százalékról.
(MTI)

Scroll To Top