Gyorsult a feldolgozóipar teljesítménynövekedése a philadelphiai körzetben januárban

Elemzők által vártnál lényegesen nagyobb mértékben gyorsult a feldolgozóipar teljesítménybővülése az Egyesült Államok közép-atlanti térségében januárban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai részlege csütörtökön azt közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 26,5 pontra ugrott a decemberi 9,1 pontról. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 12 pontra számítottak januárra.
A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.
Az index, amely áprilisban és májusban mínusz 56,6, illetve mínusz 43,1 ponton érte el minden idők legmélyebb pontját a koronavírus-járvány hatására, már a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodott a növekedést jelző pozitív tartományban januárban.
Az új megrendelések alindexe 1,9 pontról 30 pontra nőtt, a foglalkoztatási mutató 5,6 pontról 22,5 pontra emelkedett.
A vállalkozások derűlátóbbak a jövőt illetően, a következő hat hónapra szóló várakozásokat tükröző index értéke a decemberi 43,1 pontról 52,8 pontra emelkedett januárban.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.
A feldolgozóipar, amely az amerikai gazdaság 11-12 százalékát fedi le, tavasszal történelmi mélységekbe zuhant a koronavírus-járvány hatására, de júniusban elindult felfelé, és azóta is folyamatos a növekedése.(MTI)

Scroll To Top