Gyorsjelentés: Elmaradtak a számok, ám az osztalék mértéke felcsigázhatja a MOL befektetőit

Elmaradtak a negyedik negyedéves számok a várakozásoktól a MOL-nál, de ha jobban megnézzük az eredményt, akkor nem is tűnik olyan rossznak. Az osztalék mértéke pozitív meglepetés, akár 630 forint is lehet – értékelte Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Közzétette 2016 negyedik negyedéves jelentését a MOL, amelyben az elemzői konszenzus és saját célkitűzései alatti számokat mutatott be, mind a 2015-ös negyedik negyedévhez képest, mind az egész évet tekintve. A cég a negyedévben 139,6 milliárd forint CCS (újrabeszerzési árakkal becsült) EBITDA eredményt ért el, amely 7,7%-kal alulteljesítette az elemzői konszenzust, és 7,1%-kal alacsonyabb volt mint egy évvel ezelőtt az azonos negyedévben. A cég ezzel az eredménnyel 2016 egészét tekintve 2,15 milliárd dollárnyi CCS EBITDA-t ért el, amely kevéssel alulmaradt a 2,2 milliárd dolláros felülvizsgált célkitűzésnek, 12%-os csökkenést mutatva 2015 egészéhez képest, teljesítette azonban év eleji célkitűzését, amelyben 2 milliárd dollárt határozott meg.

Az upstream üzletág az emelkedő olajár és a csökkenő kitermelési költségek hatására az egy évvel ezelőtti azonos negyedévhez képest 27,1%-ot emelkedett, felülteljesítve az elemzői konszenzust is 6,1%-kal, 55,4 milliárd forint EBITDA-t érve el. 2016 egészét nézve az EBITDA 3,4%-os csökkenést mutatott. Az éves kitemelési szint 112 hordóegyenérték lett, a várt 110-hez képest, amely 6%-os emelkedést jelent.

A downstream üzletág CCS EBITDA-ja a negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest 20%-kal mutatott gyengébb teljesítményt, 84,4 milliárd forint lett, amely az elemzői várakozásokat is alulmúlta 10,3%-kal. A csökkenés elsősorban a petrolkémiai szegmens részleges leállásai (emiatt alacsonyabb volumen, magasabb költségek, alacsonyabb margin) miatt jelentkezett. A hatások miatt a petrolkémiai kontribúció az egy évvel ezelőtti negyedévhez képest 53%-ot csökkent. Éves szinten a CCS EBITDA 12%-ot csökkent a petrolkémiai és a finomítói marginok csökkenése miatt. Kiemelendő a retail EBITDA, mint a cég stratégiájának fókusza, amely a 2015-ös negyedik negyedévhez képest 55%-ot emelkedett, éves szinten pedig 40%-ot nőtt, de még csak 14%-át adja a teljes CCS EBITDA-nak.

A gáz üzletág negyedéves eredménye 21,5%-kal múlta alul a várakozásokat és 22,8%-kal lett rosszabb mint az egy évvel ezelőtti adat, 14,6 milliárd forint EBITDA-t elérve. Éves szinten 10%-ot csökkent a szegmens EBITDA-ja.

A CCS EBIT 15,9%-kal lett gyengébb az elemzők várakozásainál, amely a vártnál magasabb értékvesztés miatt jelentkezett, az előző év azonos negyedévéhez képest 37%-os növekedés látszott. Éves szinten 10%-ot csökkent az üzemi eredmény.

Az adózott eredmény sor is a várakozások alatt teljesített közel 19%-kal, de az egy évvel ezelőttihez képest pozitív lett, az év végi leírások alacsonyabb szintje miatt. Éves szinten is pozitívba fordult a nyereség, közel 263 milliárd forint nyereséggel, a tavalyi veszteséghez képest.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top