Gyorsjelentés: Csúcsra jár a Danubius

Újabb csúcsnegyedévről számolt be a Danubius, a hotellánc gördülő bevétele és EBITDA-ja is soha nem látott magasságba kapaszkodott. A hotellánc minden régióban növelte bevételét, igaz a magyar és cseh szegmensekben ez már nagyrészt a forint gyengülésének volt köszönhető. A KBC Equitas szerint bár a Danubius eddigi teljesítménye kiváló, a jövőt illetően kockázatokat hordoz az orosz-ukrán vendégek esetleges elmaradása.

A bevételek szintjén újabb 3 százalékos növekedést produkált a Danubius a második negyedévben, így az elmúlt egy év teljesítményét lefedő gördülő adat új, soha nem látott magasságokban tartózkodik. A szép teljesítményt ugyanakkor árnyalja, hogy az euróban kimutatott bevétel stagnált, vagyis a hotellánc sokat köszönhetett a forint gyengülésének – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas.

A vállalat minden régióban bevételnövekedést ért el, igaz a magyar és cseh szállodáknál ezt teljes egészében a forint gyengülésével magyarázható. A szlovák és román szállodák ezzel szemben euróban számolva is jelentősen nőtt a bevétel, amiben szerepe lehet a foglaltsági szintek és átlagos szobaárak emelkedésének.

image001

Az Oroszországból, Ukrajnából és Kazahsztánból a cseh szállodákba érkező vendégek száma mindenesetre kismértékben csökkent a negyedévben, a kilátások ráadásul egyáltalán nem kedvezőek, hiszen a csehországi vendégbevételek fele érkezik orosz és ukrán vendégektől, Magyarországon pedig a bevételeknek nagyjából tíz százalékát adják. Az Oroszországból érkező vendégéjszakák számának növekedése ráadásul jelentős részét tette ki még mindig a hazai bővülésnek.

Bár a költségsorok is emelkedtek, mégsem akkora mértékben, mint a bevételek. A profithányad így kismértékben szintén feljebb került, aminek hatására az EBITDA értéke közel 4 százalékkal hízott. Mivel a Danubiusnál a jelentős, devizás hitelállomány miatt ez a profitsor tekinthető befektetői szemmel a legfontosabb teljesítménymutatónak, az továbbra is igen kedvező, hogy a 12 havi gördülő adat új csúcsra kapaszkodott – mutatott rá a KBC Equitas. Az adózott eredmény 20 százalékos esését legnagyobb részben pont a devizás hitelek időszak végi átértékelése miatti veszteség magyarázza, ennek emiatt nem is tulajdonítanánk olyan fontos szerepet.

image002

 

A menedzsment idén szeretné tovább növelni a bevételt, ami az év első felében látottak alapján teljesíthető tervnek tűnik. Az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása azonban jelentős kockázat a Danubiusra nézve, hiszen ha lassul az orosz gazdaság, és gyengül a rubel, azzal elmaradhatnak a bevételből észrevehető részt kihasító orosz vendégek.

A KBC Equitas szerint összességében kedvező képet fest a Danubiusról a cég második negyedéves gyorsjelentése. A gördülő bevétel és EBITDA is új csúcsra futott, így az árfolyam emelkedése előtt még bőven van tér, figyelembe véve a hotellánc értékes ingatlanvagyonát. A jövőt illetően viszont már látszanak kérdőjelek, az orosz vendégek kiesése valóban érvágást jelenthet a szállodának. Mivel azt egyelőre nehéz látni, hogy milyen mértékű lehet a kiesés mértéke, és hogy azt sikerül-e a vállalatnak más régiókból pótolnia, az orosz-ukrán konfliktus egy potenciális kockázatként nehezedhet az árfolyamra a következő hónapokban.

 

KBC Equitas

A mintegy 25 ezer ügyfelet kiszolgáló KBC Equitas, a magyar részvénypiac egyik vezető online befektetési szolgáltatója 2011. július 1-jén beolvadt anyavállalatába, a KBC Securities N.V-be. A beolvadás révén a KBC Equitas teljes ügyfélállománya és az ügyfelek valamennyi meglévő szerződései eszközátruházásként átkerültek a KBC Securities Magyarországi Fióktelepéhez, ennek megfelelően a KBC Equitas egykori ügyfelei részére immár ez az entitás nyújt befektetési szolgáltatásokat. A KBC Equitas, mint márkanév továbbra is fennmaradt, s immár a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének internetes szolgáltatásait tömöríti.

 

KBC Securities N.V.

A KBC Securities N.V. a KBC Csoporthoz tartozó brókerház, amely világszerte – köztük Nyugat-, Közép- és Kelet-Európában nyújt tőkepiaci szolgáltatásokat intézményi és lakossági ügyfeleknek egyaránt. A társaság tőzsdei és magántulajdonban lévő vállalatok számára egyaránt nyújt stratégiai és pénzügyi tanácsadói szoláltatásokat, számos tőkeemelésben és egyéb hasonló tranzakcióban vett már részt. A bróker üzletág tranzakciós, letétkezelési, elszámolási és más kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozik az azonnali és derivatív részvény-, valamint a kötvénypiacon. A KBC Securities N.V. részvénypiaci szolgáltatásai között ugyanúgy megtalálható a kereskedés és az elemzés, mint az árjegyzés, a vállalati pénzügyi tanácsadás, vagy a corporate broking. Lakossági ügyfeleinek a KBC Securities tranzakciós és portfólió menedzsment szolgáltatásokat kínál számos helyi kereskedési platformján keresztül.

A KBC Securities N.V. magyarországi érdekeltsége a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe, szolgáltatásait az országban ezen az entitásán keresztül kínálja.

Scroll To Top