Gyorsjelentés: A vártnál nagyobb lett az OTP-csoport adózás utáni eredménye

Az OTP-csoport a vártnál nagyobb eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, 189,2 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 149 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 57 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amely alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye a harmadik negyedévben 188,3 milliárd forint volt, 16 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, és 48 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.
A magyar egység eredménye 48,9 milliárd forintot tett ki július-szeptemberben, ami negyedéves alapon 35 százalékkal, éves alapon pedig 18 százalékkal kisebb; az első kilenc hónapra a hazai adat 217,8 milliárd forint, ami 30 százalékos növekedésnek felel meg éves alapon.
Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint éves összevetésben 23 százalékkal nagyobb, 147,3 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt vártak.
A csoport konszolidált adózás utáni eredménye az első kilenc hónapban 231,8 milliárd forint, az egy évvel korábbinál 31 százalékkal kisebb, a konszolidált korrigált adózás utáni eredmény 439,1 milliárd, 18 százalékkal magasabb volt.
A kilenchavi adózás utáni eredményt a jellemzően nagy negatív egyedi tételeken – például magyarországi különadók, orosz goodwill leírás – túl döntően a kockázati költségek, illetve a továbbra is dinamikus üzleti aktivitásnak köszönhetően növekvő alapbanki bevételek alakították – írták.
A jelentés szerint az első kilenc hónapban 207,2 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a számviteli eredményt adózás után, amiből 86,0 milliárd forint a harmadik negyedévben jelentkezett.
Az év első kilenc hónapjában a bankcsoport az előző évinél 33 százalékkal nagyobb, 645,3 milliárd forintnyi konszolidált működési eredményt ért el. A bevételek összességében számottevően, 27 százalékkal 1205,4 milliárd forintra nőttek éves szinten, közben a működési kiadások is jelentősen, 20 százalékkal 560,0 milliárdra nőttek.
A bank mérlegfőösszege 34 022,4 milliárd forintra emelkedett szeptember végére, negyedéves szinten 10 százalékkal, éves szinten 30 százalékkal bővült.
Az ügyfélhitelek nettó értéke 5 százalékos negyedéves, 15 százalékos éves növekedés mellett 19 479,8 milliárd forintot tett ki, az ügyfélbetétek pedig 5, illetve 17 százalékos növekedés mellett 25 814,5 milliárd forinton álltak – mindkét esetben árfolyamszűrten – a harmadik negyedév végén. A csoport nettó hitel/betét mutatója gyakorlatilag stagnált, 76 százalék volt az első kilenc hónapban.
A bankcsoport saját tőkéje 25 814,5 milliárd forintot tett ki a negyedév végén, ami 9 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, 28 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
A jelentésből kiderül, hogy idén a harmadik negyedévben a román pénzintézet kivételével valamennyi leánybank nyereséges volt és több egységnél – bolgár, horvát, szerb, szlovén montenegrói, albán – az első kilenc havi teljesítmény már elérte, sőt meghaladta a tavalyi évi teljes profit nagyságát. A negyedévben a legdinamikusabb hitelbővülés a horvát leánybanknál volt 10 százalékkal, amit a magyarországi OTP követ 7 százalékkal.
Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A szerdai zárásra a részvények ára 0,02 százalékkal, 9980 forintra erősödött, 8,9 milliárd forintot tett ki. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 18 690 forint, a legalacsonyabb 7738 forint volt.(MTI)

Scroll To Top