Gyorsjelentés 2016.02.09 – Minden soron verte a várakozásokat a Richter

A Richter a várakozásokat meghaladó eredményt közölt 2015 negyedik negyedévére vonatkozóan, az árbevétel, az üzemi eredmény és a nettó profit is bőven a várt felett alakult, az árbevétel-növekedés jelentős volt az EU15 országokban – Kiss Tamás, Equilor.

A Richter a várakozásokat meghaladó eredményt közölt 2015 negyedik negyedévére vonatkozóan, az árbevétel, az üzemi eredmény és a nettó profit is bőven a várt felett alakult. Az árbevétel 88,7 milliárd forintra nőtt a piaci konszenzusban várt 86,9 milliárd forint helyett. Az üzemi eredmény 15,0 milliárd forintot ért el, 23%-kal meghaladva a várt 12,2 milliárd forintot. A nettó profit 9,7 milliárd forint volt, amely várt 8,28 milliárd forintnál 17%-kal magasabb érték.

Az árbevétel-növekedés jelentős volt az EU15 országokban, Kínában (itt a devizahatás is támogatta a számokat)- és az Egyesült Államokban. Ezek együttesen meghaladták azt a forgalom visszaesést, amely legnagyobb mértékben Ukrajnát és az árfolyamváltozás következtében az orosz piacot is jellemezte.

A jelentés jelentős kutatási költségcsökkenésről tanúskodik, ennek azonban az a fő oka, hogy a cariprazine-nal kapcsolatos további klinikai vizsgálatok elindítása 2016-ra tolódott át. A konszolidált üzleti eredményhányad 2015 végére 18,4%-ra növekedett a 2014-ben elért 10,7%-os szintről, amely bizonyítja a vállalat javuló eredményességét.

Jónak mondhatók az Esmya európai értékesítési számai. Viszonylag új elem a Richter gyorsjelentésében két licenszköteles termék: a Lisvy fogamzásgátló transzdermális tapaszt ( Bayer HealthCare) 2015 utolsó negyedévében Lengyelországban, Olaszországban, Szlovákiában és Portugáliában vezették be, a Lenzetto ösztradiol tartalmú sprayt (Acrux) pedig Lengyelországban, majd 2016 januárjában Csehországban dobták a piacra. A nőgyógyászati profil megtartásával ezek a termékek diverzifikációra szolgálnak.

A cég piacnyitás után sajtótájékoztatót tart, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, ahol első alkalommal ismertetik a 2016-os eladási prognózisokat. Minden bizonnyal rákérdeznek majd a cariprazine-nal kapcsolatos amerikai hírekre is és fókuszban lehetnek a biohasonló termékek is. Délután 16:00-kor pedig az elemzői konferencián tudhatunk meg további részleteket.

A gyorsjelentés nettó profit szinten egybeesett várakozásainkkal, 6 100 Ft-os célárunk változatlan felhalmozási ajánlás mellett.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top