Gyorsjelentés 2015 Q2 – Várakozáson felül teljesített a Mol a második negyedévben

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Mol-csoport 2015 második negyedéves eredménye, az előző év azonos időszakához képest 89 százalékkal magasabb, 179,5 milliárd forint tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el – közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Elemzők 169,9 milliárd forint negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak a portfolio.hu által készített konszenzus szerint.
A második negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 195,4 milliárd forintot ért el, ami 103 százalékkal magasabb az előző év második negyedévi bázisnál.
A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az idei első félévben elért tisztított EBITDA 67 százalékkal több az előző év azonos időszakában elért 199,6 milliárd forintnál. Az értékesítés nettó árbevétele 1129,2 milliárd forint volt április-júniusban, ami 8 százalékkal alacsonyabb a 2014 második negyedévi 1232,2 milliárd forinthoz képest. Az első hat hónapban a vállalat 13 százalékkal kevesebb, 2051,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el, mint egy évvel korábban. A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a Mol-csoport minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el. A vezérigazgató arra számít, hogy a 2015-ös tisztított EBITDA jelentősen, 10 százalékkal meghaladja majd a cég várakozásait, és eléri a 2,2 milliárd dollárt.
Hozzátette: a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletág szintén minden idők legjobb eredményét érte el. Mindeközben annak érdekében, hogy biztosítsák a hatékony tőkeallokációt, a vállalat tovább folytatja beruházásainak felülvizsgálatát. Jelenleg mintegy 1,3 milliárd dollár organikus kiadásra számít a csoport 2015-ben – mondta.
Az első féléves adatok alapján a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 19 százalékkal kisebb lett tavalyihoz képest, 114 milliárd forintot ért el. A jelentés szerint a kedvezőtlen olajár-változást, valamint a negatív horvátországi szabályozói változásokat ugyanakkor részben ellensúlyozta a 8 százalékos termelésnövekedés és a forint dollárral szembeni jelentős gyengülése. A nemzetközi kitermelési szint emelkedett, többek között az egyesült királyságbeli eszközök hozzájárulásával, de ezen felül az érett mezőket magába foglaló kelet-közép-európai régióban is 4 százalékos termelés-növekedés volt.
A downstream üzletág „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült első féléves EBITDA-ja csaknem háromszor magasabb, mint a bázisidőszaki érték. A rekordmagas eredmény elérésében jelentős szerepet játszott a 2000-es évek végi fénykora óta nem tapasztalt, kiemelkedően jó iparági környezet, valamint a növekvő piaci kereslet és a cég folyamatos hatékonyságjavító intézkedései – közölték.
A jelentés alapján a beruházások és befektetések 2015-ös értéke 182 milliárd forintot ért el a második negyedév végére, amelyből 28 milliárd forint akvizíciós költés volt, amelyet főleg az északi-tengeri befektetés és a kiskereskedelmi hálózat bővítése magyaráz.
A pénzügyi műveletek nettó vesztesége 68 milliárd forint volt 2015 első félévében, szemben az előző év 32 milliárd forintos értékével. A növekedést főként a forintgyengülés okozta, ami nettó árfolyamveszteséget okozott a hiteleken, a követeléseken és a kötelezettségeken.
A Mol-csoport 182,2 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első félévben, ami 29 százalékkal magasabb a 2014-es azonos időszaki értéknél.
A nettó eladósodottsági mutató az egy évvel korábbi 18,4 százalékról 21,4 százalékra nőtt 2015 első félévének végére.
A gáz midstream (gázszállítási üzletág) az idei első félévben 5 százalékos csökkenést könyvelt el – a 28,3 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján -, az egy évvel korábbi 29,8 milliárd forinthoz képest. A jelentés szerint a csökkenő eredmény részben az alacsonyabb magyar- és a tranzitmennyiség eredménye. A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír keddi záróára 14 635 forint volt, míg az elmúlt egy évben 10 580 és 15 600 forint között mozgott.(MTI)

Scroll To Top