Gyorsjelentés 2015 Q2 – Szenzációs negyedév a Masterplasttól

Hatszorosára, 1,8 millió euróra (mintegy 540 millió forintra) nőtt a Masterplast Nyrt. nyeresége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a második negyedévben is jól teljesített a Masterplast, ami a javuló iparági környezet mellett a korábban elhatározott stratégiai lépéseknek köszönhető. A vállalat árbevétele a második negyedévben a korábbinál nagyobb dinamikával, több mint 8 százalékkal bővült, 22,8 millió euróra (mintegy 6,84 milliárd forintra).
A negyedév során felgyorsul a saját termékek gyártása, ami egyrészt a személyi jellegű költségek növekedésével, másrészt a működés hatékonyságának javulásával járt.
A nyersanyagárak és a devizaárfolyam-változások kedvezőtlenek voltak a vállalat szempontjából, így összességében a termékek átlagárrése csökkent, amit szállítási- és egyéb költségmegtakarításokkal ellensúlyozott a cégcsoport.
A vállalat kamatkiadásai tovább csökkentek, miközben a kedvezőtlen árfolyamváltozásokat (a dollár és forint gyengülése) ellensúlyozta a sikeres deviza-fedezeti politika. Mindezek eredményeképpen a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat a tavalyi év hasonló időszakához képest meghatszorozta első féléves adózott eredményét.
A társaság kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) a második negyedévében 1,7 millió euró (mintegy 510 millió forint) volt a bázis időszak 1,5 millió eurós (mintegy 450 millió forintos) értékével szemben, mintegy 11 százalékkal javult.
A Masterplast legfontosabb piacain tovább élénkült az építőipar a második negyedév során: a legnagyobb súlyú piacán, Magyarországon 11 százalékos volt a növekedés. A következő negyedévek során a magyar piacon további élénkülés lehetséges a cég szerint, miután az év második felében indul, illetve válik lehívhatóvá több olyan kormányzati program (Családi Otthonteremtési Kedvezmény, Otthon Melege Program) támogatási kerete, melyek a szektor teljesítményét javíthatják – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top