Gyorsjelentés 2014 Q4: Növekvő bevétel mellett csökkent a Rába nyeresége 2014-ben

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 47,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el 2014-ben, ami 0,9 százalékkal magasabb az előző évinél, 852 millió forintos eredménye viszont elmaradt a 2013-ban elért 2,67 milliárd forinttól.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a forgalom bővüléséhez a belföldi értékesítés 47,5 százalékos növekedése járult hozzá.
Az exportpiacok teljesítményét negatívan befolyásolta a FÁK esetében a jelentős rubel gyengülés, az alacsony gabonafelvásárlási árak miatt alacsony globális aktivitást mutató nagyteljesíményű mezőgazdasági gépek piaca, valamint a környezetvédelmi szabályok szigorítása miatt az első fél évben alacsony értékesítési eredményeket mutató európai tehergépjármű piac.
A társaság EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti) eredménye 24,9 százalékkal 4,12 milliárd forintra csökkent. Az üzemi eredmény 1,9 milliárd forint lett, 42 százalékkal alacsonyabb az előző évi kivételesen magas bázisnál. Hozzátették, hogy az üzemi soron elért teljesítmény mindezzel együtt is az elmúlt évtized második legjobb eredménye.
A pénzügyi eredmény 2014-ben 584 millió forint veszteséget mutatott az előző évben realizált 29 millió forint nyereséghez képest.
A Rába közleménye szerint a 2014. évet kimagasló készpénztermelő-képesség jellemezte, ami lehetővé tette, hogy a társaság nettó hitelállománya 8,6 milliárd forintra mérséklődjön az év végére az egy évvel korábbi 8,9 milliárd forintról.
A Rába részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír a szerdai kereskedést 1210 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1430 forint, a legalacsonyabb 1009 forint volt.(MTI)

Scroll To Top