Gyorsjelentés 2014 Q4: Csökkent az INA negyedéves nyeresége - Gazdasagportal.hu

Gyorsjelentés 2014 Q4: Csökkent az INA negyedéves nyeresége

Csökkent az INA horvát olajipari vállalat első negyedéves nyeresége, a cég csütörtöki jelentése szerint a nettó profit 50 millió kuna volt, szemben az egy évvel korábbi 241 millió kunával, ami 79 százalék visszaesést jelent. A nettó bevétel ugyanebben az időszakban 31 százalékkal csökkent, 5,51 milliárd kunáról 3,798 milliárd kunára. Az INA tájékoztatása szerint a nyersolaj árának drasztikus csökkenése miatt kevesebb a bevétel.

A 2015-ös első negyedévi EBITDA eredménye 707 millió kuna volt. A vállalat ebben az időszakban 236 millió kunát fektetett be – 16 százalékkal kevesebbet, mint 2014 ugyanezen időszakában -, ebből 189 milliót Horvátországban és 47 milliót külföldön.
A kedvezőtlen hatások ellenére a kutatási és termelési részleg 6 százalékos szénhidrogén-kitermelés növekedést ért el, napi 41,7 ezer hordóegyenértéket (boe/d). A jelentés szerint a termelés optimalizálása segített a Horvátországban kitermelt kőolajmennyiség-feldolgozás 20 százalékos növekedéséhez, továbbá hozzájárult még a dollár árfolyamának erősödése is a horvát kunával szemben.
A vállalat pénzügyi helyzete továbbra is erős – értékelték az INA-ban: a nettó adósság 10 százalékkal csökkent 2014 első negyedévéhez képest.
Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint a nyersolajkitermelés-növekedés annak köszönhető, hogy tavaly javítottak a fúrókútak hatékonyságán és különböző fejlesztési programokat vezettek be. Az eredményt befolyásolta azonban az olaj árának drasztikus csökkenése és a hazai piacon történt szabályozások változásának kedvezőtlen hatásai, amelyek befolyással voltak a gázkereskedelemre – mondta.
Kiemelte, hogy a földgázkitermelés enyhén nőtt, de az eladás nagymértékben zuhant, a keresletcsökkenés és az erős konkurencia miatt.
Hozzátette: a Horvátországban kitermelt alacsony olajár növelte ugyan a finomítói üzletág hatékonyságát, de a végeredmény így is negatív maradt.
A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.(MTI)

Scroll To Top