Gyorsjelentés 2014 Q4: A Graphisoft Park 2014-ben 2,4 millió euró nettó profitot ért el

A Graphisoft Park SE 2014-ben 2,4 millió euró adózott profitot ért el, ami 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki az ingatlanfejlesztő európai részvénytársaság szerdán közölt tőzsdei gyorsjelentéséből.

A társaság fő tevékenysége a budapesti Graphisoft Park ipari ingatlan fejlesztése és hasznosítása. Az árbevétel ingatlan-bérbeadásból származik.
A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint a társaság árbevétele 8,473 millió euró, a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 7,745 millió euró volt 2014-ben. Az árbevétel 4, az EBITDA 6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
A nettó nyereség 375 ezer euróval haladja meg az egy évvel korábbit annak hatására, hogy az üzemi eredmény az utolsó két negyedévi magas kihasználtság eredményeként 113 ezer euróval, 3 százalékkal emelkedett, a pénzügyi eredmény az árfolyamkülönbözetek kedvező alakulásának következtében, a nettó kamatköltség növekedése ellenére 166 ezer euróval, 13 százalékkal javult, végül pedig a nyereséget terhelő adó egy adóalapot csökkentő tétel hatására 96 ezer euróval alacsonyabb volt az előző évi bázisnál.
A 2014. évi tényleges nettó eredmény 100 ezer euróval jobban alakult az előző negyedéves jelentésben adott 2,3 millió eurós előrejelzésnél az újonnan bérbeadott területekből származó bérleti díj bevételek, valamint a dollárban denominált tartalék készpénzállomány átértékeléséből származó árfolyamnyereség negyedik negyedévi növekedésének köszönhetően.
A társaság vezetése 2015-re 2,7 millió euró – a tavalyinál 300 ezer euróval magasabb – nettó nyereséget prognosztizál az épületek jelenlegi 95 százalékos kihasználtsága mellett.
A 2015. évi bérleti díj bevételre és adózás utáni eredményre vonatkozó előrejelzését az előző negyedéves jelentésben megadott becsléshez képest 200 ezer, illetve 100 ezer euróval, 9,5 illetve 2,7 millió euróra csökkentette a társaság. A bérleti díj bevételekre vonatkozó előrejelzést ugyanis a vártnál alacsonyabb infláció szerinti indexálás és bérlőinek a korábban jelzettnél némileg alacsonyabb területnövekedési igénye miatt 200 ezer euróval lefelé módosította, ugyanakkor a működési költségekre vonatkozó várakozását az alacsonyabb infláció és gyengébb forintárfolyam figyelembevételével 100 ezer euróval csökkentette.
A Graphisoft Park részvényeivel a tőzsde standard kategóriájában kereskednek, a papír záróára február 18-án 1890 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb tőzsdei árfolyama 1990 forint, a legalacsonyabb 1173 forint volt.(MTI)

Scroll To Top