Gyenge kereslet, 10 éves kötvényből terv alatti eladás a kötvényaukción

Alacsony jegyzési érdeklődésre 3 és 5 éves kötvényből a meghirdetett összeget, a 10 évesből megugró hozamon a meghirdetettnél kevesebbet értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a csütörtöki kötvényaukción.A 10 éves kötvényből a meghirdetettnél kevesebbet kerestek. Kötvényaukción aluljegyzésre 2012 augusztusa óta nem volt példa.
Az ÁKK a 16/D jelű három éves kötvényből ismét az év eleje óta megszokott 20 milliárd forintot hirdette meg jegyzésre. Az előző három alkalommal 18, 12 és ismét 18 milliárd forint volt a meghirdetett összeg.
Az elsődleges forgalmazók a meghirdetett összeget minimális mértékben jegyezték túl, ajánlatot 24,050 milliárd forint értékben tettek, ebből az ÁKK a meghirdetettnek megfelelő összeget fogadta el.  Az átlaghozam 4,54 százalék lett, az előző aukciónál 3 bázisponttal alacsonyabb, az előző nap a másodpiacon kialakult 4,56 százalékos referencia hozamnál két bázisponttal kisebb.
A megszokott 15 milliárd forint értékben meghirdetett 5 éves lejárató kötvényt szintén alacsony érdeklődés fogadta csütörtöki aukción. Az elsődleges forgalmazók 18,560 milliárd forint ajánlatot tettek a 18/A jelű papírra. Az ÁKK a teljes meghirdetett összeget csak az előző aukciónál 6 bázisponttal magasabb, 4,97 százalékos átlaghozamon tudta kihelyezni. Az átlaghozam egy bázisponttal elmaradt az öt éves lejárat 4,98 százalékos szerdai másodpiaci referencia hozamtól.
A 23/A jelű tíz éves kötvény iránt a kereslet elmaradt a meghirdetett 10 milliárd forinttól: az ÁKK 7 milliárd forintot fogadott el a 9,765 milliárd jegyzési ajánlatból. Az 5,90 százalékos átlaghozam az előző aukciónál lényegesen, 27 bázisponttal magasabb, és az előző napi 5,85 százalékos másodpiaci referencia hozamot is meghaladta.(MTI)

 

Scroll To Top