Gyakorlatilag eltűnt a túlkínálat az olajpiacról az OPEC szerint - Gazdasagportal.hu

Gyakorlatilag eltűnt a túlkínálat az olajpiacról az OPEC szerint

Gyakorlatilag megszűnt a túlkínálat a kőolaj világpiacán az OPEC legfrissebb havi jelentésének tanúsága szerint, ami részben a nagy olajexportáló országok 2017 januárja óta érvényes kitermeléskorlátozási megállapodásának és a globális kereslet gyors növekedésének köszönhető.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hétfőn kiadott szokásos havi jelentésében rámutatott, hogy a 35 iparilag fejlett országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kereskedelmi olajtartaléka áprilisban 12,7 millió hordóval 2 milliárd 829 millió hordóra csökkent, és már csak 9 millió hordóval haladta meg az ötéves átlagot. Mindazonáltal a 2014. januári szintnél még így is 258 millió hordóval magasabb az áprilisi érték.
Az OPEC szakértőinek számítása szerint a világ olajkereslete tavaly napi 1,65 millió hordóval 97,20 millió hordóra bővült. Idén várhatóan ugyancsak 1,65 millió hordóval 98,85 millió hordóra emelkedhet a kereslet. Az olajkartell előző havi becsléséhez képest ez 25 ezer hordó növekedést jelent.

A világ olajkínálata napi átlagban 97,89 millió hordót tett ki áprilisban, havi összevetésben 120 ezer hordóval, éves szinten pedig 2,35 millió hordóval növekedett.
Az OPEC a világ olajtermeléséből 32,6 százalékot hasított ki áprilisban, csakúgy mint az előző hónapban. A kartell tagállamai napi 31,93 millió hordó kőolajat hoztak fel a földfelszínre, napi 12 ezerrel többet a márciusinál.
A nem OPEC-országok napi 90 ezer hordóval 59,49 millió hordóra növelték kitermelésüket áprilisban. Az OPEC-en kívüli országok esetében az olajkitermelés szintje tavaly naponta 870 ezer hordóval 57,89 millió hordóra nőtt, míg idén 1,72 millió hordóval 59,62 millió hordóra növekedhet.
Az OPEC referenciakosara, amely a tagországok által kitermelt nyersolaj átlagárát méri, áprilisban az előző hónaphoz képest 7,3 százalékkal, 4 dollár 67 centtel, hordónként 68,43 dollárra emelkedett.
Az észak-tengeri Brent határidős ára 7,6 százalékkal, 5 dollár 4 centtel 71,76 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé 5,7 százalékkal, 3 dollár 55 centtel 66,33 dollárra emelkedett egy hónap alatt.
Az olajárak emelkedésében a geopolitikai feszültségek éleződése, valamint a tartalékok csökkenése és a robusztus kereslet játszotta a legnagyobb szerepet.(MTI)

Scroll To Top