Groupama: beszűkültek a harmincasok megtakarítási lehetőségei

Beszűkültek a harmincas korosztály megtakarítási lehetőségei – derül ki a Groupama Garancia Biztosító legfrissebb felméréséből, amely szerint a 30 és 39 év közöttiek kétharmada úgy véli, nincs elegendő eszköze az öngondoskodás elkezdéséhez.

 

A Groupama és a GfK Piackutató Intézet 2013 májusában egy reprezentatív online felmérés keretében vizsgálta a 30-39 év közöttiek kiadásait, megtakarítási szokásait és az öngondoskodás közötti összefüggéseket.
A biztosító csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a válaszadók 53 százaléka szerint már 20-29 éves korban el kellene kezdeni az öngondoskodást. Ezzel szemben ugyanakkor a harmincasok csupán 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van annyi tartaléka, hogy ne kelljen aggódnia a jövője miatt. Háromnegyedük szerint az öngondoskodás csupán a pénzről szól, és kétharmaduk gondolja úgy, hogy nincs elegendő eszköze arra, hogy elkezdje az öngondoskodást.
A biztosító szerint a beszűkülő megtakarítási lehetőségekre hívja fel a figyelmet az is, hogy a 30-39 évesek mindössze 17 százalékának van valamilyen megtakarítása. Ez a generáció a kiadásaiból 24 százalékot költ lakásfenntartásra, rezsire. Az élelmiszerek vásárlása újabb 21 százalékos költséget jelent a családoknak, a közlekedés pedig 12 százalékkal a harmadik legnagyobb tétel.
A válaszadók 48 százaléka jelölte meg legnagyobb tételnek a lakáscélú kiadásokat, míg 36 százalékuk mondta azt, hogy a legnagyobb a hiteltörlesztések fizetése.
A kötelező kiadások mellett (rezsi, lakáshitel, étel, közlekedés), amelyek összesen 57 százalékra rúgnak a harmincas korosztály költségeiből, a kiadások között csak a 4-5. helyen jelenik meg a megtakarítás, és ott is csak 10-11 százaléka említi a válaszadóknak.
A közlemény idézi Pásztor Ildikót, a Groupama Garancia értékesítésfejlesztési és -támogatási főosztályvezetőjét, aki szerint ez azért elkeserítő, mert épp annál a generációnál korlátozott a megtakarítási lehetőség, amelyiknél fontos lenne a jövő tervezése.
A harmincas korosztály inkább életbiztosításban tartja megtakarításait: 25 százalékban választották ezt a formát, vagy önkéntes nyugdíjpénztárba fizetnek be; ezt 8 százalék jelölte meg. A húszas korosztály 53 százalékának van betéti számlája és csak 16 százalékukra jellemző az életbiztosítás, nyugdíjra pedig ez a generáció még nem spórol – derül ki a közleményből. (MTI)

Scroll To Top