Grenke: 100 millió forintos tőkebefektetés a magyar faktorpiacon

Jelentősen nő az európai kis- és középvállalatok körében a faktoring szolgáltatások iránti kereslet – állapítja meg a német Grenke csoport 2012. évi gyorsjelentése. A német pénzügyi csoport faktoring bevételei egy év alatt több mint 40 százalékkal növekedtek, a hazai faktorpiacon hasonló felfutásra számít idén a GF Faktor Zrt., a Grenke csoport magyar tagja is, amelyet közel 100 millió forintos tőkével tavaly hoztak létre.

A csoport az MTI-hez eljuttatott összegzésében kiemeli, hogy stabilak a frankfurti tőzsdén jegyzett Grenke csoport kilátásai, a kis- és középvállalkozások finanszírozására szakosodott német vállalat mérlegfőösszege 20 százalékkal, 859 millió euróról 1,03 milliárd euróra emelkedett, a nettó árbevétel pedig 92,6 millió euróról 111,5 millió euróra nőtt tavaly.
A társaság folyamatosan terjeszkedik Európában, szolgáltatásai – bérlet, lízing, bank és faktoring – Írországtól Svájcon át Lengyelországig már az egész európai piacon elérhetőek. Különösen a faktoring iránt növekszik az érdeklődés, a csoportnak erről a területről származó bevételei 87,4 millió euróról 122,9 millió euróra nőttek az elmúlt évben, ami 40 százalékos növekedést jelent. Németország és Svájc után Magyarország a harmadik olyan állam, ahol a csoport a GF Faktor Zrt. révén a faktoring tevékenységgel is megjelent.
Baltay Zsombor, a társaság vezérigazgatója elmondta: a tulajdonosok eddig közel 100 millió forint friss tőkét fektettek be Magyarországon, elsősorban azért, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások számára alternatív finanszírozási megoldásokat biztosító szolgáltatásokat nyújtsanak.
A vezérigazgató kifejtette: Magyarországon a vállalati finanszírozásban a banki hitelezés továbbra is visszaszorulóban van, ezzel párhuzamosan viszont egyre általánosabb a szállítói hitelezés, ami nagyfokú tőkeellátottságot igényel a vállalatok részéről, és ez egyre nagyobb kihívás – tette hozzá a vezérigazgató. A hosszú fizetési határidejű számlák kibocsátói hitelezik a vevőket, azonban a hitelintézetekkel ellentétben, a kis- és közepes vállalkozások többnyire nincsenek megfelelően felkészülve az ebből keletkező likviditási problémák kezelésére. Erre ad rugalmas és hatékony alternatívát a faktoring.
A GF Faktor Zrt. üzleti tevékenységének középpontjába a nekik nyújtott szolgáltatásokat helyezte: a szállítói követeléseket közvetlenül a számla kiállítását követően felvásárolják, gondoskodnak a fizetések beszedéséről, és átvállalják a kifizetetlen számlák miatt bekövetkező veszteségek kockázatát.
Baltay Zsombor közölte: 2013-ban Magyarországon a faktoring tevékenységből a Grenke csoport egészéhez hasonló arányú bevétel-növekedéssel számolnak. (MTI)

Scroll To Top