Görögország – Rohamrendőröket vetnek be a tengerészsztrájk letörésére

Bevetették a rohamrendőrséget szerda reggel Pireuszban, a legnagyobb görög kikötőben, hogy véget vessenek a tengerészek sztrájkjának, ami miatt közel egy hete nem közlekednek a kompok Athén és a számos görög sziget között.

Az athéni kormány kedden jelentette be, hogy rendőri erővel kényszeríti a minimális szolgáltatások ellátására a sztrájkolókat. Az intézkedés reggel öt órakor lépett hatályba.
A görög televíziók felvételein látni lehetett a sztrájkőrség feloszlatására kivezényelt rohamrendőröket.
A legnagyobb tengerész szakszervezet, a PNO, amely 48 órával meg akarta hosszabbítani a munkabeszüntetést, egy folyamatban lévő reform ellen tiltakozik, amellyel csökkentenék a hajózó személyzet létszámát, miközben az ágazat mintegy 15 ezer dolgozója közül az érdekvédők szerint 7000 munkanélküli.
A tengeri kereskedelmi minisztérium szerint az ágazat 17 ezer dolgozója közül 4200 embernek nincs munkája.
A PNO emellett követeli a szerinte több mint félévi bérhátralékok kifizetését a válság által keményen sújtott, de pénzügyi átláthatatlanságukról is hírhedt kompközlekedési cégeknél.
Kosztasz Muszurulis hajózási és tengerészeti miniszter kedden azt mondta, hogy a kormány „minden tőle lehetőt megtesz, hogy eleget tegyen a tengerészeti dolgozók várakozásainak”.
A tengerészek kollektív szerződést is követelnek, s elutasítják a szociális juttatások és nyugdíjak csökkentését. A megszorító intézkedésekre Görögország 2010 óta kényszerül rá a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió pénzügyi mentőcsomagja fejében. (MTI)

Scroll To Top