Görög adósság – Tusk: végső soron a görögöké a döntés és a felelősség is - Gazdasagportal.hu

Görög adósság – Tusk: végső soron a görögöké a döntés és a felelősség is

Görögországnak hamarosan a hitelezők ajánlata és a csőd között kell döntenie, kezd kritikusra fordulni a helyzet, az országnak folyósított mentőprogram 11 nap múlva véget ér, és az egyeztetések négy hónap után sem vezettek eredményre – figyelmeztetett pénteken közzétett videoüzenetében Donald Tusk, az Európai Tanács és az eurózóna-csúcstalálkozó elnöke.

Tusk megemlíti, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki tanácskozása sem tudta feloldani a patthelyzetet.
“Véget kell vetni annak a játszmának, hogy ki rántja el előbb a kormányt az egymás felé száguldó autókban, és véget kell vetni az egymásra mutogatásnak. Ez ugyanis nem játék és nincs is idő játszmákra. Ez a valóság, valós következményekkel, mindenekelőtt a görögök számára” – fogalmaz üzenetében a korábbi lengyel miniszterelnök.
Mint mondja, ezért döntött úgy, hogy hétfőre összehívja az eurózóna tagországainak állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcsértekezletét, melynek célja, hogy mindenki világosan megértse a többiek álláspontját és döntéseinek következményét. Tusk szerint le kell számolni azokkal az illúziókkal, hogy a csúcstalálkozó varázsütésre megold majd mindent, nem fognak részletes technikai tárgyalásokat kezdeni, az a pénzügyminiszterek feladata.
“Közel az a pont, amikor a görög kormánynak választania kell, hogy elfogadja azt, ami szerintem egy jó ajánlat a további támogatásra, vagy a csőd felé veszi az irányt. Végső soron ezt a döntést a görögöknek kell meghozniuk, nem is hozhatja meg más, és a felelősség is a görögöké” – nyomatékosítja Tusk, aki szerint a hátralévő pár napot bölcsen kellene felhasználni.(MTI)

Scroll To Top