Görög adósság – Londoni befektetői felmérés: a japán befektetők fele még bízik a Grexit elkerülésében

A japán intézményi kötvénybefektetők fele még mindig bízik abban, hogy el lehet kerülni a Grexitet, vagyis Görögország távozását az euróövezetből.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőrészlege rendszeresen méri a globális portfoliótőke-áramlás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát.
Csütörtökön ismertetett legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán intézményi befektetőknek, hogy milyen esélyt adnak a Grexit belátható időn belüli bekövetkeztének.
A válaszadók 50 százaléka a zéró és 25 százalék közötti valószínűségi sávot jelölte meg, 25 százalékuk 25-50, ugyancsak 25 százalékuk 50-75 százalék közöttinek tartja ezt a kockázatot. A 75-100 százalék közötti valószínűségi tartományt senki nem választotta.
A Barclays egy hónappal ezelőtt is elvégezte ugyanezt a felmérést, és azóta a befektetői vélemények átrendeződése figyelhető meg. Az előző körkérdésre válaszolva a japán intézményi kötvénybefektetők 65,2 százaléka tartotta zéró és 25 százalék közöttinek a Grexit kockázatát a jelenlegi 50 százalék helyett, 8,7 százalékuk választotta a 25-50 százalék közötti kockázati sávot, az 50-75 százalék és a 75-100 százalék közötti valószínűségi tartományt pedig egyaránt 13 százaléknyian jelölték meg.
Ennek alapján csökkent azok aránya, akik gyakorlatilag esélytelennek vagy csekély kockázatnak tartják Görögország távozását az euróövezetből, ugyanakkor az előző felméréstől eltérően immár senki nem tartja csaknem vagy teljesen bizonyosnak sem a Grexit bekövetkeztét a japán intézményi kötvénybefektetői körben.
Más nagy londoni házak megítélése szerint azonban ennek a fejleménynek az esélye immár a kétharmadoshoz közelít.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői modellszámításokra épített előrejelzési forgatókönyveikben 35 százalékos esélyt adtak arra, hogy a görög hatóságok valamilyen formájú tőkekorlátozást alkalmaznak a tőkekiáramlás megfékezésére.
A ház szerint egy ilyen lépés már önmagában gyakorlatilag azt jelentené, hogy Görögország a továbbiakban nem lenne teljes jogú tagja az euróövezetnek.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint tőkekorlátozások nélkül is 25 százalékos az esélye a Grexitnek, tőkekorlátozások esetén azonban ez a kockázat 12-18 havi távlatban 60 százalékra növekszik.
A ház szerint Görögországnak most már nem is elsősorban arra a 7,2 milliárd eurós folyósítási részletre van szüksége, amely a jelenlegi segélyprogram keretében illetné meg – ha sikerülne megegyezni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a többi hivatalos nemzetközi hitelezővel a további reformlépésekről -, hanem egy teljes körű újabb pénzügyi segélycsomagra.
A Morgan Stanley elemzőinek számításai szerint ha Görögország hozzá is jutna a 7,2 milliárd eurós összeghez, az még arra sem lenne elég, hogy a mostantól augusztus végéig felmerülő finanszírozási igényeket fedezze.(MTI)

Scroll To Top