G8 – Brit pénzügyminiszter: bezárulnak az offshore adómenedékek

Nagy-Britannia véget vet annak a gyakorlatnak, hogy a multinacionális cégek „homályos” offshore adóparadicsomokba menekítik ki jövedelmeiket a brit adóhivatal elől, és reméli, hogy e törekvéséhez meg tudja nyerni a többi vezető ipari hatalmat is – mondta kedden, a nyolc legnagyobb iparosodott gazdaság (G8) észak-írországi csúcstalálkozójának záró munkanapján a brit pénzügyminiszter.

George Osborne a BBC rádiónak nyilatkozva – részletek nélkül – kijelentette: a G8-csúcs első 24 órájában nagyobb előrelépést sikerült elérni az adóelkerülés és az adócsalás visszaszorítását célzó intézkedések kidolgozásában, mint az utóbbi 24 évben.
Osborne szerint a brit kormány azt tervezi, hogy jegyzéket állít össze az offshore telephelyekre bejegyzett vállalatok tényleges tulajdonosi szerkezetéről. A cél az – és ehhez kell a többi nagy ipari gazdaság együttműködése is -, hogy az egyes nagyvállalatok ne rejthessék el profitjukat annak az országnak az adóhatóságai elől, amelyben a profit keletkezett – mondta a brit pénzügyminiszter.
Hozzátette: a kormány konzultációt indít arról, hogy az offshore érdekeltségeket adóelkerülés végett fenntartó vállalatok tulajdonosainak majdani jegyzékét nyilvánosságra hozza-e, vagy csak a brit adóhivatal számára tegye hozzáférhetővé.
A hétfőn kezdődött G8-csúcs elsődleges hivatalos napirendi pontja az adóelkerülés felszámolására teendő közös lépések meghatározása.
Ennek fontosságáról a vendéglátó brit miniszterelnök, David Cameron a brit G8-elnökség honlapján közzétett elemzésében kifejtette: ő annak híve, hogy a gazdaságot minél alacsonyabb adók terheljék. Felidézte, hogy a brit kormány éppen most szállítja le 20 százalékra a társasági adót, ami a legalacsonyabb adószint lesz a csoport Oroszországon kívüli tagállamai körében.
Az alacsony adók azonban csak akkor tarthatók fenn, ha az adófizetésre kötelezettek be is fizetik ezeket az adókat. Az viszont nem megengedhető, hogy a kisvállalkozások keményen megdolgoznak adókötelezettségük kitermeléséért, és eközben elbuknak a rendszert adóelkerülés végett kijátszó versenytársakkal szemben – hangsúlyozta a brit kormányfő.
Cameron a G8-csúcs előestéjén a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta azt is: a fő cél olyan információcsere-mechanizmus létrehozása, amelynek segítségével a G8-országok hatóságai könnyebben felderíthetik egy-egy vállalat tényleges tulajdonosi szerkezetét, beleértve az offshore érdekeltségeket.
A Financial Times minapi értesülése szerint az Európai Unió is határozott fellépésre szánta el magát az adóelkerülés ellen: Brüsszel a 27 EU-tagállam mindegyikének előírná az egyéni befektetési jövedelmekről és tőkenyereségekről szóló bizalmas adatok kiszolgáltatását.
Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja a londoni gazdasági napilapnak elmondta: „hónapokon belül” előterjeszti reformjavaslatát, amely a tagállamok adóhatóságait a tőkenyereséggel, az osztalékokkal és a jogdíjakkal kapcsolatos banki adatok automatikus megosztására kötelezné. (MTI)

Scroll To Top