FT-felmérés: tíz év alatt több mint 240 milliárd dollár bevételük volt a nagy nyersanyag-kereskedőknek

Az elmúlt tíz évben több mint 240 milliárd dollár volt a világ húsz legnagyobb nyersanyag-forgalmazó kereskedőházának tiszta bevétele a Financial Times által elvégzett átfogó felmérés szerint.

A londoni gazdasági napilap hétfői kommentárja szerint az eredmények emelkedési görbéje jelzi, hogy a globális árupiaci termékforgalmat ellenőrző, jórészt egyéni vagy családi tulajdonban lévő – vagyis az esetek jelentős részében nem tőzsdei – cégek mekkora hasznot húztak Kína és más felzárkózó gazdaságok növekedéséből.
A Financial Times által átvizsgált több ezer oldalnyi vállalati mérlegbeszámoló és nem nyilvános cégirat tanúsága szerint a világ húsz legnagyobb nyersanyagpiaci kereskedőcége – köztük olyan nagy házak, mint a Mitsubishi, a Glencore, a Mitsui és a Cargill – 2003 és 2013 között összesen 243,6 milliárd dollár nettó eredményt ért el. Ez több, mint a három legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató óriás, a JP Morgan Chase, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley, vagy a négy legnagyobb autógyár, a Toyota, a Volkswagen-csoport, a BMW és a Ford Motor együttes nettó eredménye ugyanezen időszak alatt.
A nagybankok az elmúlt tíz évben összesítve 225,5 milliárd dollár, a vizsgált autógyárak együtt 235,3 milliárd dollár nettó bevételt értek el.
A Financial Times kimutatásában szereplő eredménygörbe jól jelzi az árupiaci cégek haszna és a nagy felzárkózó gazdaságok növekedése közötti korrelációt, de azt is, hogy a 2008-ban elhatalmasodott globális pénzügyi válság jelentős megtorpanást okozott a bővülési folyamatban.
A felmérés szerint a fizikai nyersanyag-forgalmazással foglalkozó húsz legnagyobb globális cégcsoport együttes nettó eredménye 2000-ben 2,1 milliárd dollár, 2008-ban 36,5 milliárd dollár, tavaly 33,5 milliárd dollár volt. (MTI)

Scroll To Top