Franciaország 132 menekültet fogad be az Auqarius és a Lifeline mentőhajókról

Franciaország 132 embernek adja meg a menekültstátuszt az Aquarius és a Lifeline mentőhajók utasai közül – jelentette be kedden Pascal Brice, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) vezetője.

Az Aquarius és a Lifeline az a két – nem kormányzati szervek által működtetett – illegális bevándorlókat mentő hajó a Földközi-tengeren, amelyeket júniusban Olaszország nem engedett a partjainál kikötni. Az Aquarius végül Spanyolországban, a Lifeline pedig Máltán köthetett ki több száz emberrel a fedélzetükön.
A Franciaország által befogadott menekültek mindkét esetben elsősorban olyan eritreaiak és szudániak, akik a menedékjog kritériumainak megfelelnek, „hamarosan” megérkeznek Franciaországba, ahol rövid időn belül menekültstátuszt kapnak – jelezte az OFPRA.

Franciaországot belföldön és külföldről is számos bírálat érte, amiért nem nyitotta meg a kikötőit a mentőhajók előtt. A francia kormány a tengeri jogra hivatkozva, amely kimondja, hogy a mentőhajóknak a legközelebbi kikötőben kell partot érniük, a hajók befogadását elutasította, ellenben ígéretet tett arra, hogy a menedékre szoruló utasok befogadást nyernek Franciaországban.
A június 17-én végül Valenciában kikötött Aquariuson utazó 630 migráns közül a francia menekültügyi szakemberek 135 embert hallgattak meg, s közülük mintegy 80-an kaphatnak védelmet Franciaországban. A hajó kikötését követően a spanyol kormány azt közölte, hogy az emberek fele Franciaországban szeretne menedékstátuszt kérni. A francia hírügynökség szerint a Franciaországba igyekvő emberek listáján 286 név szerepelt. A Le Monde című napilap 215 emberről tud, köztük 121 szudáni, 39 eritreai és 37 algériai állampolgár szerepelt.
Az OFPRA azért csak 135-öt hallgatott meg közülük, mert a többiek végül úgy döntöttek: mégis Spanyolországban nyújtanak be kérelmet, s nem jelentek meg a francia illetékesek előtt.
A Máltára június 27-én befutott Lifeline mentőhajón utazó 234 migráns közül 52-en kapnak védelmet Franciaországban az OFPRA vezetője szerint, aki elmondta: Máltán a francia szakembereken kívül a portugál, a belga, a holland és az ír menekültügyi hivatal munkatársai is jelen vannak. Pascal Brice üdvözölte, hogy a menekültek elosztása „európai dimenziót” nyert, ami szerinte referenciaként szolgálat a jövőbeni hasonló helyzetekben.
„A probléma Európán kívüli kezelésének kísértésével szemben bebizonyítottuk, hogy jó körülmények között meg tudjuk oldani a feladatot” – hangsúlyozta a francia illetékes.
A múlt heti európai uniós csúcstalálkozón a migráció kezeléséről született megállapodásban szerepel olyan ellenőrzött elosztóközpontok létrehozása önkéntes alapon az Európai Unió tagállamaiban, ahol az európai vizekből kimentett illegális bevándorlókat ellátnák, majd szétválasztanák a gazdasági bevándorlókat a menedékre szorulóktól, akiket szintén önkéntes alapon fogadhatnának be a tagállamok.(MTI)

Scroll To Top