Francia nagykövet: a válságkezelés és a költségvetés az EU legsürgetőbb feladata

Roland Galharague budapesti francia nagykövet szerint a legnagyobb kihívás, amellyel az EU jelenleg szembenéz, a válságkezelés és a megállapodás a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről.

A diplomata a Közép-európai Egyetemen tartott előadásában kiemelte, azért fontos teljesíteni ezeket a feladatokat, és ezáltal megerősíteni az uniót, mert a globalizáció miatt egy ország sem lehet eredményesebb egyedül, mint más államokkal összefogva, és mert az EU és az egységes piac nem felelősek a válság kirobbanásáért, nélkülük a válság sokkal súlyosabban érintette volna az országokat.
Kifejtette, az EU jelenleg arra összpontosít, hogy kezelje a válsághelyzetet és elérje az államok és a magánszféra eladósodottságának csökkenését. Ehhez szükséges az európai monetáris unió megerősítése és a szorosabb gazdasági együttműködés kialakítása a tagállamok között – mutatott rá.
Arról is beszélt, hogy eddig nem sikerült megállapodni a következő többéves költségvetésről, a tagállamok februárban egyeztetnek ismét a kérdésről.
A költségvetés egy vitatott fejezetéről, a közös agrárpolitikáról kijelentette, Franciaországnak ez nagyon fontos kérdés, ahogyan Magyarországnak is az. A közös agrárpolitika hozzájárul a növekedéshez, ezért meg kell őrizni a támogatásokat – hangozatta.
Kitért arra is, hogy az EU-nak a külkapcsolatait is meg kell erősítenie, nem fordulhat befelé a válságkezelés miatt. Az EU még mindig nagyon vonzónak tűnik sok ország előtt, ezért a bővítés továbbra is fontos kérdés marad – tette hozzá.
Úgy látja, a vázolt célok eléréséhez szorosabb integrációra van szükség. Megjegyezte, a kormányoknak gyakran könnyebb hibáztatniuk az EU-t, sokkal nehezebb elmagyarázni az embereknek, hogy mit miért tesz az unió.
A magyar-francia kapcsolatokat illetően kiemelte, az EU-tagság kedvezően hat rájuk, mert sok közös érdek, uniós ügy köti össze a két országot, például a közös agrárpolitika forrásainak megőrzése. (MTI)

Scroll To Top