Forinthitelek – Elhalasztotta a döntést a bíróság a CIB Ingatlanlízing perében

Március 31-re halasztotta a határozat kihirdetését a CIB Ingatlanlízing Zrt. magyar állam ellen indított forintalapú hitelszerződésekkel kapcsolatos perében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön.

Az ítélőtábla elutasította a felperes pénzintézet indítványát, hogy a bíróság az Alkotmánybírósághoz (Ab) forduljon a 2014. évi 38-as törvény alkotmányellenessége miatt.
A felperes pénzintézet fellebbezésében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és a per újratárgyalását kérte, amennyiben erre nincs mód, akkor a másodfokú bíróság – a törvényszék ítéletének megváltoztatásával – állapítsa meg, hogy a CIB Ingatlanlízing forintalapú fogyasztói lízingszerződéseiben alkalmazott általános szerződési feltételek nem tartoznak a törvény hatálya alá, mivel azok a referencia kamatláb alapján módosulnak. Ha az ítélőtábla mégis úgy véli, hogy a perbe hozott kikötések a törvény hatálya alá tartoznak, adjon helyt a CIB keresetének, miszerint azok tisztességesek és érvényesek. Az alperes magyar állam ellenkérelmében az elsőfokú, elutasító ítélet helyben hagyását indítványozta, kiemelte: megállapítható, hogy a lízingdíj összegének módosítása a felperes saját döntésén alapul, nem pedig a meghatározott referencia kamatláb változásával automatikusan együtt változik. A pénzintézet továbbá rendszeresen a saját cégcsoportja által alkalmazott és szabadon módosított CIB ingatlan kamatlábat határozta meg referencia kamatlábként. Ezen felül az általános szerződési feltételek több referencia kamatlábat tartalmaztak, amelyből a pénzintézet szabadon választhatott, nem volt konkrétan rögzítve, hogy a különböző változások esetén melyik alkalmazandó.(MTI)

Scroll To Top