Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.26

A kockázatvállaló kedv fellendítette a feltörekvő piacokbeli devizákat; eljött a carry trade ideje.

 • A kockázatvállaló kedv fellendítette a feltörekvő piacokbeli devizákat; eljött a carry trade ideje  A dollár ma reggel majdnem a legtöbb G10 devizapárjával szemben erősödött, ám gyengült a feltörekvő piacokbeli devizákkal szemben, mivel a javuló kockázatvállalási kedv és a szűk tartományok carry trade-re ösztönözték a befektetőket. A részvényárak rekordmagasságban vannak az USA-ban, és az általánosságban kedvezőbb USA-beli adatok a Fed megszorítására való várakozások ellenére támogatják a kockázatvállalást. Az USA-beli júliusi tartós fogyasztási cikkek rendelésállományában bekövetkezett meglepő növekedés és a Richmond Fed gyártási index emelkedése mellett a piac a fogyasztói bizalom folyamatos, 2007-es szintre történt javulására összpontosított, különösképpen pedig a munkanélküliségi („jobs hard to get”) mutatóban bekövetkezett javulásra, amely 2008 júliusa (a pénzügyi válság előtti időszak) óta a legmagasabb szintre került. Ez a mutatószám jó korrelációt mutat az USA munkanélküliségi rátájával.
 • A G10 devizák közül csupán a három árudeviza erősödött a dollárhoz képest. Ez bekövetkezhetett a jobb kockázatvállalás miatt, bár az NZD és a CAD esetében saját történésekről is szó van. Az NZD erősödése mögött valószínűleg a Fonterra bejelentése áll, hogy szövetségre lép egy kínai élelmiszergyártóval, hogy Kína részére több tejet értékesítsen, ami több mint 1 milliárd NZD értékű befektetést foglal magában. Egyúttal meglepte a piacot azzal, hogy a tej 2014-2015-ös vételárára vonatkozó előrejelzést nem csökkentette, hanem változatlanul hagyta. A CAD fellendült amiatt, hogy a Burger King Worldwide Inc. 11 milliárd USD értékben felvásárolta a Tim Hortons Inc. kanadai (kávétermékeket és fánkot árusító) vállalkozásláncot, valamint a valamelyest magasabb olajárak is fellendítően hatottak. Az AUD esetében a kép nem volt olyan egyértelmű; látszólag kereslet mutatkozott az ausztrál dollár iránt az AUD/NZD párban, annak ellenére, hogy a 2. negyedéves építőipari    adatok alulmaradtak a várakozásokon. Az ipari árucikkek – pl. vasérc – árai jelentősen csökkennek Kínában, mivel a készletek rekordnagyságú szintet értek el. Ez szerintem valószínűleg nyomást gyakorol az ausztrál dollárra. Ez a tej-vasérc sztori példázza, hogy várakozásaim szerint, a kínai gazdaság befektetéstől a hazai fogyasztás felé való kiegyensúlyozásával Ausztrália és Új-Zéland Kínába szállított exporttermékeinek egymáshoz viszonyított aránya változni fog, és az NZD az ausztrál dollárhoz viszonyítva erősödni fog.
 • A PLN és a HUF volt a két deviza a feltörekvő piacokbeli devizák között, amely jelentősen gyengült az amerikai dollárhoz képest. A RUB csak kissé gyengült. Ez szerintem szokatlan, figyelembe véve, hogy látszólag pozitív volt a kimenetele a Vámunióról szóló tárgyalásoknak, ahol találkozott az orosz elnök, Putyin az ukrán elnökkel, Porosenkóval (Putyin ezekkel a szavakkal illette a tárgyalásokat), bár a harcok folytatódnak Kelet-Ukrajnában. Másrészt a szokásos carry trade kedvencek – pl. a TRY, a ZAR és az MXN – jelentősen erősödtek. Szerintem a PLN és a HUF várhatóan beszállnak a carry trade menetbe, és visszaszerzik veszteségeiket, mivel folytatódnak az Ukrajnával kapcsolatos, magas szintű tárgyalások. Eközben a BRL szárnyalt egy közvélemény-kutatás miatt, amelyből kiderült, hogy az előző környezetvédelmi miniszter, Marina Silva valószínűleg megnyeri a brazil elnökválasztást a hivatalban lévő Dilma Rousseffel szemben.
 • A mai menetrend: A szerdai naptárban elég kevés esemény szerepel; csak másodlagos fontosságú mutatószámok látnak napvilágot. Ma nem tesznek közzé mutatószámot Ázsiában.
 • Az európai nap során a szeptemberi német Gfk fogyasztói bizalmi indexet és Franciaország augusztusi gyártási bizalmi indexét publikálják.
 • Svédország közzéteszi a júliusi kereskedelmi mérlegét; az előrejelzés szerint a többlet csökkent, ami hozzáadódik az országban a közelmúltban napvilágot látott vegyes adatokhoz. Norvégia közzéteszi a júniusi AKU munkanélküliségi rátát, amely májushoz képest várhatóan változatlan maradt. A közelmúltbeli kedvező GDP-növekedés mellett az alacsony munkanélküliségi ráta miatt az USD/NOK pár valamelyest csökkenhet.
 • Az USA-ban az MBA jelzálogkölcsön-igényléseket teszik közzé az augusztus 22-én véget ért hétre vonatkozóan.
 • Szerdán nem tartanak beszédet.

 

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,3185-ös szintet

 • Az EUR/USD pár kedden csökkent és lefelé áttörte az 1,3185-ös korlátot (ellenállásszintté vált támaszszint). Amint azt az előző elemzésekben elmondtam, egy ilyen jellegű áttörés várhatóan előkészíti a hosszabbításokat a következő támaszszinti tartományig (1,3100 – S1), amelyet a 2013. szeptember 6-i minimum szint határozott meg, tehát a kék tartomány alsó határa közelében van, amely összeköti a minimum szinteket és a maximum szinteket a napi grafikonon. Amíg az árfolyam ezen tartományon belül és az 50 és 200 napos mozgóátlag alatt van, az általános kilátás negatív marad. Az egyetlen aggályom a 4 órás grafikonon az, hogy továbbra is pozitív divergencia tapasztalható az RSI és az ár mozgása között, ami jelzi, hogy a közelmúltbeli csökkenő momentum lassul.
 • Támaszszint: 1,3100 (S1), 1,3000 (S2), 1,2900 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3185 (R1), 1,3240 (R2), 1,3300 (R3)

 

A GBP/USD párt továbbra is támogatja az 1,6535-ös szint

 • A GBP/USD pár az 1,6535-ös (S1) támaszszint és a 1,6600-os (R1) ellenállásszint közötti, nagyon rövid idejű tartományban maradt.  Azonban az általános kép negatív marad, mivel az árfolyam alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket ér el a kék csökkenő trendvonal és mindkét mozgóátlag alatt. A ráta várhatóan teszteli az 1,6500-ös (S2) pszichológiai sávot. Egyelőre óvatos maradnék, mivel pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között. A napi grafikonon a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, amely támaszszintet biztosított az ár mozgásának minimum szintjeihez az előző növekvő trend során, fokozva a negatív, általános medve jellegű kilátást.
 • Támaszszint: 1,6535 (S1), 1,6500 (S2), 1,6460 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6600 (R1), 1,6655 (R2), 1,6700 (R3)

 

Az EUR/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 138,00-as szinten

 • Az EUR/JPY pár az utóbbi néhány napban csökkenőben van. A pár először csökkent, miután erős támaszszintre talált a 138,00-as (R2) szinten, majd visszatért a lila csökkenő tartományba. Az írás idején úgy tűnik, hogy az árfolyam készen áll a 136,75-ös (S1) támaszszint tesztelésére, ahol a lefelé történő áttörés megcélozhatja a következő, 136,40-es (S2) korlátot. Az RSI az 50-es szint alatt van és lefelé mutat, miközben az MACD negatív és indító vonala alatt van, ami hozzájárul az EUR/JPY pár negatív képéhez, fokozva a további csökkenés esélyét a rövid távú időszakban.
 • Támaszszint: 136,75 (S1), 136,40 (S2), 135,70 (S3)
 • Ellenállásszint: 137,30 (R1), 138,00 (R2), 138,45 (R3)

 

Az arany emelkedett, de ellenállásszintre talált az 1291-es szinten

 • Az arany tegnap emelkedett, de az előremenetelt megállította az 1291-es (R1) szint, majd a nemesfém csökkent, és támaszszintre talált az 1280-as (S1) szinten. Az RSI emelkedett, miután visszapattant 30-as szintjéről, miközben az MACD – amely már jelző vonala felett van – úgy tűnik, hogy hajlandó pozitívvá válni a közeljövőben. Ezen momentum mutatószámok figyelembe vételével és azon tény tükrében, hogy a fém támaszszintre talált a december 31-i minimum szinttől eredő, hosszú távú trendvonalon, a növekvő hullám várhatóan folytatódik. Az 1291-es (R1) ellenállásszint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg hosszabbításokat indít el az 1305-ös (R2) szint felé, amely a lila csökkenő tartomány felső határa közelében van.
 • Támaszszint: 1280 (S1), 1273 (S2), 1260 (S3)
 • Ellenállásszint: 1291 (R1), 1305 (R2), 1320 (R3)

 

A WTI áttörte rövid távú csökkenő trendvonalát

 • A WTI tegnap emelkedett (a várakozásoknak megfelelően), és felfelé áttörte a rövid távú kék csökkenő trendvonalat. Az RSI 50-es szintje fölé emelkedett, miután visszapattant előző ellenállásszintjéről (amely támaszszintté vált), miközben az MACD – amely már jelző vonala felett van – pozitív jelzést kapott.  Ezen technikai jelzéseket figyelembe véve a WTI várhatóan továbbra is emelkedni fog, és teszteli a 95,35-ös (R1) ellenállásszinti akadályt, amely a július 23. és augusztus 19. közötti csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintje közelében van. Ezen szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg megerősíti a növekvő irányt, és hosszabbításokat indít el a következő, 96,70-es ellenállásszint felé, amely a korábban említett csökkenő trend 38,2%-os visszatérési szintje. A napi grafikonon a 14 napos RSI emelkedett, miután kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD felfelé áttért indító vonalán, ami alátámasztja azon nézetemet, hogy az ár emelkedhet, legalábbis tesztelni fog a 95,35-ös (R1) korlát közelében.
 • Támaszszint: 92,60 (S1), 91,60 (S2), 90,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 95,35 (R1), 96,70 (R2), 98,45 (R3)

 

Scroll To Top