Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.22

A dollár a Jackson „Lyukba” esett Többnapos általános erősödés után a dollár tegnap általánosságban véve gyengült. Gyengült az összes G10 devizával és az általunk követett több feltörekvő piacokbeli devizával szemben; csak a BRL és a CNH devizákhoz képest erősödött.

IronFX napi elemzés:

 • A dollár a Jackson „Lyukba” esett Többnapos általános erősödés után a dollár tegnap általánosságban véve gyengült. Gyengült az összes G10 devizával és az általunk követett több feltörekvő piacokbeli devizával szemben; csak a BRL és a CNH devizákhoz képest erősödött. A dollár gyengeségét a gazdasági adatok nem támasztották alá, amelyek egyöntetűen támogató jellegűek voltak: a meglévő lakások értékesítése, az USA-beli Markit gyártási PMI-index, a gazdasági vezető index és a philadelphiai Fed üzleti kilátás indexe mind a vártnál és az előző havi adatnál magasabb lett, miközben a regisztrált munkanélküliek száma csökkent. A dollár gyengesége ezért valószínűleg a befektetők azon várakozásai miatt következett be, hogy enyhítés-párti megjegyzések hangzanak el a mai Jackson Hole-beli gazdasági konferencián (lásd alább). Ebben a vonatkozásban ez csak átmeneti lesz, és jó lehetőségeket kínál a vételi USD pozíciók létesítésére.
 • Az elmúlt 24 óra legjobban teljesítő devizája a NOK volt, amely tegnap szárnyalt, miután bejelentették, hogy a (az olajipari termelés és a szállítás kivételével számított) gazdaság a 2. negyedévben negyedéves szinten 1,2%-kal nőtt, amely több mint kétszerese az 1. negyedéves 0,5%-os ütemnek, és messzemenően felülmúlja a becsléseket. Mára is képes volt megőrizni erősödését. A jelentés csak a másik, közelmúltbeli kedvező híreket erősíti meg Norvégia vonatkozásában, beleértve az egyik legmagasabb szintű munkanélküliségi rátát és Európa legmagasabb szintű inflációs rátáját. A következő Monetáris Politikai Jelentésben, amelyet szeptember 18-án tesznek közzé, ezért valószínűleg eléggé megszorítás-párti nézetek fognak szerepelni (legalábbis Európára vonatkozóan), amelyek valószínűleg egyelőre továbbra is támogatják a devizát. Az USD/NOK pár várhatóan teszteli a 6,1300-as tartományt, amely a május 8. és augusztus 6. közötti hosszabb távú növekvő trend 38,2%-os visszatérési szintje. A 6,1300-as szint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg további hosszabbításokat vált ki a 6,1000-es kulcsfontosságú támaszszint felé.
 • A mai események: A pénteki naptár eléggé eseményszegény. Nem látnak napvilágot főbb mutatószámok Ázsiában, Európában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban; csak Kanadában tesznek közzé főbb adatokat. Az ország fogyasztói árindexe az előrejelzés szerint júliusban éves szinten 2,2%-ra lassult (az előző hónapban éves szinten +2,4% volt); a júniusi viszonteladói értékesítés havi szinten várhatóan lassult. Negatív hatást gyakorol a kanadai dollárra.
 • A pénteki nap legfontosabb eseménye a Fed elnöke, Janet Yellen kulcsfontosságú beszéde a Jackson Hole-beli gazdasági szimpóziumon. Az idei téma „A munkaerő-piaci dinamika újraértékelése”. Yellen beszédének címe egyszerűen „Munkaerő-piac”. Az FOMC értekezlet jegyzőkönyvének – amely a megszorítás-pártiak részéről a kamatlábemelés megkezdésére irányuló fokozódó nyomást jelzett – szerdai közzététele után a befektetők a korábban elhangzott, a foglalkoztatással kapcsolatos kiegyensúlyozott megjegyzéseiben bekövetkező bármilyen lehetséges változásra összpontosítanak; azokban a megjegyzésekben hangsúlyozta a munkanélküliségi ráta csökkentésének eredményeit és a többi foglalkoztatási adat által küldött, egymásnak ellentmondó üzenetet, mint pl. a tartósan munkanélküliek nagy száma és a bérek lanyha emelkedése (ezen problémákat az FOMC „a munkaerő-piaci erőforrások alulkihasználtsága” kifejezéssel összegezte). Azonban várhatóan nem történik jelentős változás a hozzáállásában. A Fed elnökei korábban a Jackson Holeban tartott szemináriumokon jelzéseket adtak a piacnak; a legutóbb 2012-ben került sor erre, amikor Bernanke célzott arra, hogy lehetséges a mennyiségi könnyítés második köre, amint arra néhány héttel később sor került. De az FOMC már nem „szupersztár” rendszer szerepében tetszeleg, hanem eltolódott a bizottsági megközelítés felé a politikai döntéshozatalban. Ebben a vonatkozásban az, hogy az elnök fő változást jelent be a politikában most – néhány nappal a foglalkoztatási jelentés (szept. 5.) előtt és néhány héttel az FOMC értekezlet előtt (szept. 16-17.), a Bizottság „megelőzésének” minősülne. Ezért a piac Yellen részéről a semlegestől enyhítés-pártiig terjedő hangvételű beszédre számít, ezért az ilyen megjegyzések valószínűleg nem befolyásolják a piacot. A kockázat az, hogy ha megszorítás-pártibb bejelentést tesz, és az meglepetésként éri a piacot.
 • Az EKB elnöke, Draghi egy szemináriumon szólal fel. Mivel Európa munkanélküliségi rátája tartósan magas, kíváncsiak vagyunk tanácsára. Az EKB nem tette közzé beszédének címét, amelyet az ebéd közben tart meg.

 

 

Az EUR/USD pár támaszszintre talált az 1,3240-es szinten

 • Az EUR/USD pár csütörtökön visszapattant, miután az eurozóna augusztusi PMI-indexei az 50-es szint felett maradtak, miközben Németország adatai felülmúlták a várakozásokat. A pár támaszszintre talált az 1,3240-es (S1) szinten, és visszapattant, majd valamelyest az 1,3300-as (R1) szint fölé került. Momentum mutatószámaink jelzik, hogy a pár visszapattanása folytatódhat, és talán visszatérhet az 1,3300-as szint fölé (R1). Az RSI kilépett túlértékesített tartományából, és most 50-es szintjét célozza, miközben az MACD a legalsó szintre ért, majd felfelé áttért jelző vonalán. Mindazonáltal mivel az árfolyam a kék csökkenő tartományban van, amely összeköti a napi grafikon minimum szintjeit és maximum szintjeit, az általános kilátást továbbra is negatívnak tartanám, és a tegnapi visszapattanást korrekciós mozgásnak tudnám be, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást. Ha a Fed elnöke, Yellen ma a szokásosnál optimistább, az árfolyam ismét irányt válthat, és szerintem megcélozhatja az 1,3200-as (S2) szintet.
 • Támaszszint: 1,3240 (S1), 1,3200 (S2), 1,3100 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3300 (R1), 1,3330 (R2), 1,3415 (R3)

 

Az USD/JPY pár konszolidált a 103,95-ös szint elérése után

 • Az USD/JPY pár szerdán jelentősen emelkedett, és áttörte a 103,00-as (S2) tartományt, majd öt pippel a 104,00-es korlát alatt ellenállásszintre talált. Miután konszolidált a 103,95-ös (R1) szint alatt, a pár valamelyest visszalépett. Figyelembe véve mutatószám mutatószámainkat és azt a tényt, hogy a rally túl meredek volt, a korrekciós hullám várhatóan folytatódik. Az RSI – amely túlvásárolt tartományában van – lefelé mutat, és úgy tűnik, hogy hajlandó hamarosan a 70-es szint alá térni, miközben az MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, és valószínűleg nem telik el hosszú idő, mielőtt indító vonala alá kerül. Mindazonáltal továbbra is pozitív kép tárul elém, és szerintem a 104,15-ös (R2) tartomány felfelé való áttörése valószínűleg „meghúzza a ravaszt” a hosszabbításokhoz a következő akadály felé (104,85 – R3).
 • Támaszszint: 103,60 (S1), 103,00 (S2), 102,70 (S3)
 • Ellenállásszint: 103,95 (R1), 104,15 (R2), 104,85 (R3)

 

 

Az EUR/GBP pár visszapattant a 0,7980-as szintről

 • Az EUR/GBP pár visszapattant a 0,7980-as (S1) szintről és a lila növekvő tartomány alsó határáról szerdán, de ma továbbra is a közelmúltbeli maximum szint alatt zajlik a kereskedés. Azon tény hatására, hogy az árfolyam a tartományon belül marad, és továbbra is mindkét mozgóátlag felett zajlik a kereskedés, a rövid távú útvonal növekvő marad, de szeretném látni a 0,8030-as (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörését, mielőtt további bika jellegű hosszabbításokra számítanék. Egy ilyen jellegű mozgás utat nyithat a következő ellenállásszinti sáv felé (0,8080 – R2) felé, a március 18. és július 23. közötti hosszabb távú csökkenő trend 38,2%-os visszatérési szintje közelében. Az RSI felfelé áttért 50-es szintjén, és valamelyest felfelé mutat, miközben az MACD – miután a zérus szint alá került – visszatért a pozitív tartományba és jelző vonala fölé, ami megerősíti a közelmúltbeli bika jellegű momentumot.
 • Támaszszint: 0,7980 (S1), 0,7950 (S2), 0,7920 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,8030 (E1), 0,8080 (E2), 0,8140 (E3).

 

 

Az arany elérte és áttörte az 1280-as szintet

 • Az arany tegnap tovább csökkent, elérte, majd lefelé áttörte az 1280-as szintet (ellenállásszintté vált támaszszint). Bár az áttörés után kis ingadozás történt, továbbra is negatív rövid távú kép tárul elém, és a negatív várhatóan teszteli az 1267-es (S1) akadályt a közeljövőben. Az RSI túlértékesített tartományában, 30-as szintje közelében van, miközben az MACD – bár zérus és jelző vonala alatt van – a minimum szintre kerülés jeleit mutatja. Ezért óvatos lennék az ingadozás folytatódását illetően, mielőtt a következő csökkenés bekövetkezik. A napi grafikonon a 14 napos RSI 50-es szintje alatt van, miközben az MACD kilépett semleges szintjéről és negatív jelzést kapott, ami megerősíti az ár mozgásának utóbbi néhány napban jellemző, medve jellegű momentumát.
 • Támaszszint: 1267 (S1), 1258 (S2), 1250 (S3)
 • Ellenállásszint: 1280 (R1), 1295 (R2), 1305(R3)

 

 

A WTI nem csökkent a 92,60-as szint alá

 

 • A WTI ismét támaszszintre talált a 92,60-as (S2) szinten, majd emelkedett, és elérte a rövid távú csökkenő trendvonalat. Azon tény miatt, hogy az ár a trendvonal alatt és mindkét mozgóátlag alatt marad, a rövid távú útvonal csökkenő marad. Momentum mutatószámainkra tekintve azonban fenntartanám semleges álláspontomat. Az RSI felfelé áttörte ellenállásszintjét, miközben az MACD indító vonala felett van és felfelé mutat. Ezenkívül továbbra is pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között. Ha az ár felfelé áttöri a trendvonalat és a 95,35-ös (R1) ellenállásszintet, valószínűleg megerősíti a divergenciát, és előkészíti az utat a következő ellenállásszinti akadály felé (96,70 – R2). Másrészt a 92,60-as (S2) szint lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy elérjük a következő, alacsonyabb minimum szintet és a csökkenő útvonal folytatódjon.
 • Támaszszint: 93,70 (E1), 92,60 (E2), 91,60 (E3).
 • Ellenállásszint: 95,35 (R1), 96,70 (R2), 98,45 (R3)

 

Scroll To Top