Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.11

A kockázatok csökkennek, ami lefelé húzza az amerikai dollárt A pénteki sztori a kockázatról, illetve inkább az eltűnőben lévő kockázatról szólt. A vélekedések szerint az USA iraki bombázása fokozza annak esélyét, hogy a kurdok ismét átveszik az irányítást; eközben a fő hírekben az állt, hogy Oroszország készen áll Ukrajna és a szeparatista lázadók közötti közvetítő szerep betöltésére, továbbá az orosz hadirepülők befejezték a gyakorlatozást – mindez ismét felébresztette a reményt arra, hogy a zavargások lecsendesülnek.

 

IronFX napi elemzés:

 

A kockázatok csökkennek, ami lefelé húzza az amerikai dollárt A pénteki sztori a kockázatról, illetve inkább az eltűnőben lévő kockázatról szólt. A vélekedések szerint az USA iraki bombázása fokozza annak esélyét, hogy a kurdok ismét átveszik az irányítást; eközben a fő hírekben az állt, hogy Oroszország készen áll Ukrajna és a szeparatista lázadók közötti közvetítő szerep betöltésére, továbbá az orosz hadirepülők befejezték a gyakorlatozást – mindez ismét felébresztette a reményt arra, hogy a zavargások lecsendesülnek. Ennek eredményeképpen a dollár leginkább a Jennel, mint biztonsági befektetési devizával szemben erősödött, miközben az arany és a Brent olaj ára csökkent. A dollár általánosságban véve azonban gyengült, ami talán tükrözi biztonsági befektetési jellegét a globális zavargások fényében.

Mivel a bizalom visszatért a CARRY TRADE iránt, a feltörekvő piacokbeli devizák ismét jelentősen erősödtek, és a dollár az összes általunk követett feltörekvő piacokbeli devizával szemben gyengült. A dollár tovább erősödött a múlt héten a BRL, a RUB és a legtöbb kelet-európai devizával szemben, valamint az MXN és a TRY devizákhoz képest, ami arra utal, hogy ezeket a devizákat esetleg érdemes figyelemmel kísérni, ha a kockázatvállalásban történt fordulat folytatódik.

A múlt héten az NZD teljesített a legrosszabbul a G10 devizák közül. Az összes csökkenés szerdán következett be, amikor a tejipari termékek árai a 2012 óta legalacsonyabb szintre süllyedtek, valamint a foglalkoztatás lassuló növekedése is jelentősen gyengítette a devizát. Azóta lassan helyreállóban van, és tovább erősödhet ezen a héten, mivel nincs főbb közzéteendő mutatószám, amely előrehaladásának kerékkötője lenne.

A CAD volt a második leggyengébben teljesítő deviza. A gyengülés nagyrészt pénteken következett be a csalódást keltő foglalkoztatási adatokat követően: a júliusi nettó foglalkoztatás csupán kb. 300 fővel nőtt, mivel a részmunkaidős foglalkoztatásban bekövetkezett 60 ezres növekedést ellensúlyozta a teljes munkaidős foglalkoztatásban történt 59,7 ezres csökkenés. A munkaerő-állomány is jelentősen csökkent. Kanada foglalkoztatási adatai rendszerint felülmúlják a várakozásokat Augusztust tekintve, ezért bizonyos mértékű fordulatnak lehetünk tanúi ezen adatok szeptember 5-én történő közzétételekor, de addig is a CAD várhatóan gyenge marad. Az S & P pénteken több fő kanadai bank esetében negatívra minősítette kilátását, mivel az új szabályok korlátozzák a kormány bankoknak nyújtandó támogatását, ha azok bajba kerülnek.

Másrészt a NOK volt a legjobban teljesítő G10 deviza, de ez ma változhat. Norvégia júliusi fogyasztói árindexe ma lát napvilágot, és a teljes és az alapvető adat éves szinten várhatóan lassul. Ez negatív hatást gyakorolhat a norvég koronára. Norvégia azon kevés európai országok egyike, ahol a központi bank nem áll szemben célkitűzés alatti inflációval, de az infláció júliusi várt lassulása bizonyos mértékben aggályokat vethet fel a Norges Bank részéről. Ez az adat ezért bizonyos szintű profit-kivételre adhat okot.

Ma eléggé eseményszegény a gazdasági naptár. Az eurozónában, az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban nem tesznek közzé főbb adatokat, illetve nem kerül sor főbb eseményre. Az európai délelőtt során az USA-beli Fed elnökhelyettese, Fischer tart beszédet a gazdaságról és a monetáris politikáról Stockholmban. Kérdésekre fog felelni, ezért bizonyos mértékben jelentős betekintést kaphatunk a Fed politikájába.

Kanada közzéteszi a júliusi új lakásépítések adatát, amely várhatóan csökkent.

A hét hátralévő részében a fő esemény a Bank of England negyedéves inflációs jelentésének szerdai közzététele lesz, amelyben szerepelnek az új gazdasági előrejelzések. Kedden az augusztusi német ZEW felmérés áll majd a figyelem középpontjában. A jelenlegi helyzettel és a várakozásokkal kapcsolatos index várhatóan csökken, ami valamelyest tükrözi az ukrajnai feszültségek hatása által keltett aggodalmat. Szerdán a BoE inflációs jelentése mellett, az ázsiai délelőtt során Kína közzéteszi viszonteladói értékesítését és ipari termelését (mindkettőt júliusra vonatkozóan). Az európai nap során az Eurozóna júniusi ipari termelése lát napvilágot, miközben az Egyesült Királyság publikálja a júniusi munkanélküliségi rátáját. Az USA-ban közzéteszik a júliusi viszonteladói értékesítést. Csütörtökön Japán júniusi gépipari rendelésállományát publikálják. Európában Franciaország, Németország és az Euróövezet előzetes GDP adatai látnak napvilágot. Közzéteszik az Eurozóna júliusi végleges fogyasztói árindexét. Végezetül pedig pénteken az Egyesült Királyság előzetes, 2. negyedéves GDP adatát teszik közzé, miközben az USA-ban publikálják a júliusi ipari termelést, az augusztusi Empire State gyártási felmérést és a Michigani Egyetem augusztusi előzetes fogyasztói hangulatindexét.

 

Az EUR/USD pár megerősíti a pozitív divergenciát

 

Az EUR/USD pár pénteken emelkedett, de az emelkedés megállt az 1,3445-ös (R1) ellenállásszint alatt. Az emelkedés megerősítette a pozitív divergenciát az árfolyam és mindkét momentum mutatószámunk között, valamint alátámasztotta azon nézetemet, hogy a partvonalon maradjak. Szerintem a pár általános képe negatív marad, mivel az árfolyam a hosszú távú kék tartományon belül van, amely összeköti a minimum szinteket és a maximum szinteket a napi grafikonon. Mindazonáltal, figyelembe véve, hogy mindkét momentum mutatószámunk bika jellegű momentumot jelez, a rövid távú képet illetően fenntartom semleges nézetemet. Mielőtt ismét biztos leszek a csökkenő trendet illetően, szeretném látni az 1,3300 (S3) szint alá való, egyértelmű, lefelé történő áttörést.

• Támaszszint: 1,3390 (S1), 1,3330 (S2), 1,3300 (S3).

• Ellenállásszint: 1,3445 (R1), 1,3500 (R2), 1,3540 (R3).

 

Az USD/JPY pár visszapattant a 101,60-as szintről

 

Az USD/JPY pár jelentősen emelkedett, miután támaszszintre talált a Július 18. és 30. közötti előremenetel 76,4%-os visszatérési szintje közelében, amely egybeesik az előző csökkenő tartomány felső határával, és valamelyest a 101,60-as támaszszint alatt van. Ez megerősíti azon nézetemet, hogy a pár közelmúltbeli csökkenése nem új csökkenő trend kezdete volt. Az RSI visszapattant a 30-as szintről, majd emelkedett, miközben az MACD a legalsó szintre ért, és felfelé áttért jelző vonalán. Ezért további növekvő mozgásnak lehetünk tanúi a közeljövőben. A napi grafikonon kalapács gyertya alakzat látható, ami fokozza a növekedés folytatódásának valószínűségét. Azonban a 103,00-as tartomány feletti zárás szükséges a következő magasabb maximum szinthez a napi grafikonon, valamint a lehetséges új, hosszú távú növekvő trendhez.

• Támaszszint: 101,80 (S1), 101,60 (S2), 101,30 (S3).

• Ellenállásszint: 102,35 (R1), 102,75 (R2), 103,00 (R3).

 

Az EUR/GBP pár marginálisan ellenállásszintre talált a 0,8000-as szint alatt

 

Az EUR/GBP pár pénteken rallyzott, és marginálisan ellenállásszintre talált a lila tartomány felső határa és a 0,8000-as (R1) pszichológiai szint alatt, amely egybeesik a Március 18. és Július 27. közötti csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintjével. Az 1 órás grafikonra tekintve a 14 órás RSI kilépett túlvásárolt tartományából, majd csökkent, miközben az MACD indító vonala alá csökkent. Figyelembe véve a közeljövőre vonatkozó momentum-jelzéseket és azt a tényt, hogy az árfolyam az erős ellenállásszinti tartomány közelében van, a következő hullám várhatóan csökkenő lesz, és talán tesztel majd a tartomány alsó határa közelében. Mindazonáltal, amíg az árfolyam a tartományon belül marad, az útvonal továbbra is növekvő, és a tartományon belüli bármilyen csökkenést korrekciós hullámnak tekintenék.

• Támaszszint: 0,7980 (S1), 0,7950 (S2), 0,7920 (S3).

• Ellenállásszint: 0,8000 (R1), 0,8030 (R2), 0,8080 (R3).

 

Az arany csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1325-ös szint alatt

 

Az arany valamelyest emelkedett, de a nemesfém bizonyos mennyiségű eladási megbízást kapott valamelyest az 1325-ös (R1) ellenállásszint alatt. Az RSI csökkent, miután elhagyta túlvásárolt tartományát, az MACD pedig – bár pozitív – lefelé áttért indító vonalán. A napi grafikonon ezenkívül hullócsillag gyertya látható, ami fokozza a további csökkenések valószínűségét. Az 1305-ös (S1) szint lefelé történő áttörése megcélozhatja a következő támaszszintet: 1295 (S2). Azonban az 50 és a 200 napos mozgóátlag még mindig oldalirányba mutat, ami trend nélküli általános képet tár elénk.

• Támaszszint: 1305 (S1), 1295 (S2), 1280 (S3).

• Ellenállásszint: 1325 (R1), 1345 (R2), 1355 (R3) .

 

A WTI a 98,65-ös szint alatt maradt

 

A WTI gyakorlatilag változatlan maradt a 98,65-ös (R1) ellenállásszint alatt. Ezen korlát egyértelmű, felfelé való áttörése jelezné a következő magasabb maximum szintet, valamint megfordíthatja a közeljövős trendet. Amíg azonban az ár ezen korlát és a 96,50-es (S2) támaszszint között van, a jelenlegi útvonalat oldalirányúnak tartanám, és inkább semleges állásponton maradnék, amíg egyértelmű trendet nem látok. A csökkenést tekintve csak a 96,50-es (S2) szint lefelé történő áttörése jelezheti az előző csökkenő trend folytatódását. Nem hagyatkoznék a momentum mutatószámokra, mivel az MACD a zérus vonala felé tart, felfelé mutat, ám az RSI – bár az 50-es szint felett van – csökkent.

• Támaszszint: 97,00 (S1), 96,50 (S2), 95,85 (S3).

• Ellenállásszint: 98,65 (R1), 99,45 (R2), 100,45 (R3).

 

 

A MAGYAR ÉLES KERESKEDÉSI VERSENY

Az IronFX Global lehetőséget kínál új és meglévő ügyfelei számára, hogy részt vegyenekMagyarország Legnagyobb és Legizgalmasabb forex kereskedési versenyén és megnyerjék a technikailag legfejlettebb Trading Station-t és más nagy értékű díjakat. A verseny több mint 2 millió forint összdíjazású, melyen mindenki egyenlő eséllyel indul.

Az Éles Kereskedési Verseny Július 1 és Szeptember 30 között kerül megrendezésre.

DÍJAK

1. Emperor 1510 Trading Station 
+ Nagy teljesítményű Számítógép>
2. $2000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj
3. $1000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj

*Az érvényben levő feltételek és kikötések szerint

REGISZTRÁCIÓ ITT

Scroll To Top