Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.07.16

Yellen közepesen “hawkish”: Mindazok ellenére, hogy tegnap Janet Yellen FED elnök nem mondott semmi újdonságot, a beszéde sokkal inkább szólt a monetáris szigorításról, mint korábban. Úgy néz ki, hogy figyelmeztetni akarta a piacot, hogy túlságosan laza a piac monetáris várakozása a jövőbeli kamatlábakkal kapcsolatban, pont úgy, mint az angol közpoonti bank elnöke, Carney, tette nem rég. Láthattuk is a hatását a fonton. Úgy gondolom, hogy valami hasnoló történhet majd a dollárral is, a nem túl távoli jövőben.

IronFX napi elemzés:

 • Yellen közepesen “hawkish”:  Mindazok ellenére, hogy tegnap Janet Yellen FED elnök nem mondott semmi újdonságot, a beszéde sokkal inkább szólt a monetáris szigorításról, mint korábban. Úgy néz ki, hogy figyelmeztetni akarta a piacot, hogy túlságosan laza a piac monetáris várakozása a jövőbeli kamatlábakkal kapcsolatban, pont úgy, mint az angol közpoonti bank elnöke, Carney, tette nem rég. Láthattuk is a hatását a fonton. Úgy gondolom, hogy valami hasnoló történhet majd a dollárral is, a nem túl távoli jövőben.
 • Amikor az első kamatemelésről kérdezték, Yellen az FOMC Gazdasági előrejelzés összesítőjére hivatkozott, ahol láthatóak az úgynevezett “pontok”, melyek a FED tagok előrejelzéseit összesítik. Ez a hivatkozás elég lényeges volt, mert nem tulajdonított neki jelentőséget, márciusban és májusban is háttérbe szorította: “Úgy gondolom, hogy nem szabad senkinek úgy tekinteni erre, mint a bizottság elsődleges iránymutatójára, politikájának szempontjából” mondta márciusban. Mindezek ellenére fontos változás volt, hogy most mégis erre hivatkozott, mint fő iránymutató indikátorra. Szintén nagy változás volt, hogy korábban egy hasonló kérdésre azt válaszolta, hogy a 2015-2016-os normalizálódás az ő alapkilátásaiknak megfelelően történik. Ez azért lényeges, mert a “pontok” alapján adott kilátások sokkal agresszívebbek, mint a piaci előrejelzések. Még a tegnapi értékelés után is a FED Fund Futures visszaszámított kamata 5 bp-vel emelkedett, az FOMC előrejelzése még mindig 45 bp-vel volt nagyobb (=2 kamat emelés), mint a 2016 végi piaci előrejelzés, és 78 bp-al nagyobb, mint a 2017 év végi (=3 kamatemelés). A beszédéből azt lehetett kihallani, hogy a piac sokkal szigorúbb volt a kamatlábakkal kapcsolatban. Hogy még egyértelműbb legyen, ha a munkarőpiac ebben az állapotban fejlődik,akkor a kamatemelés gyorsabban és hamarabb fog bekövetkezni, mint azt korábban hitték.
 • Mindenesetre a piac levonta a következtetést, és a dollar erősödni tudott a G10 és feltörekvő piaci devizákkal szemben is. Az egyetlen kivétel a font volt, ami erősödni tudott a dollárral szemben, köszönhetően a keddi inflációs adatoknak, amelyek a kamatemelést így még hamarabbra hozhatják.
 • Éjszaka jobb kínai adatok láttak napvilgot:  2Q GDP 7.5%-al emelkedett, a várakozás 7.4% volt, miközben a júniusi ipari termelés és az első fél fix eszközbefektetések mind meghaladták a várakozásokat. Mindezek ellenére az AUD és NZD veszített értékéből. Ennek egyik oka vélhetően a Kínai Statisztikai Hivatal jelentése lehetett, miszerint az ingatlanpiac hullámvölgye visszafoghatja a gazdasági növekedést, illetve, hogy az előre tekintő elemzések nagyobb fontossággal bírnak majd, mint a visszatekintőek. Az NZD értékvesztése mögött (amely a legnagyobb vesztes volt) hazai okok voltak: az infláció kevésbé emelkedett, mint várták a Q2-ben (+1.6% év/év alapon vs várt +1.8%; korábbi +1.5%) és a tejgazdasági árak is tovább csökkentek a legfrissebb aukciókon. Mindkét esemény csökkenti a nyomást a jegybankon, hogy kamatot emeljen. Az árupiaci termékek hanyatlása miatt át kell értékeljem a bullish képem a kiwiről. AUD-vel kapcsolatban maradok bearish.
 • Ma:  az európai szakaszban a Riksbank kiadja a jegyzőkönyvét a legutóbbi ülésének, ahol sokkolta a piacot a vártnál nagyobb kamatvágásával. A SEK visszakorrigált azóta, de a jegyzőkönyv hatására a piac ismét visszatérhet a bearish pozíciók felvételére, ezzel tovább gyengítve a SEK-et.
 • Az Egyesült Királysában a munkanélküiség várhatóan 6.5%-ra csökken 6.6%-ról. A keddi jó inflációs adatok és a jelenlegi, gyorsan növekvő ingatlanpiac mellett ez a szám tovább erősítheti a kamatemelési várakozásokat. Mindazonáltal, a figyelem vélhetően a heti bérek változásán lesz, ami vélhatóan lassulást fog mutatni, év/év alapon +0.5% (3 havi átlag) +0.7%-ról. Ha a bérek növekedése lassul, akkor a központi bank azt vonhatja le következtetés gyanánt, hogy a gazdaság még kellően laza és nincs szükség hirtelen szigorításra.
 • Az USA-ból több adat is napvilágra kerül. Ipari termelés és PPI adatok júniusra, NAHB index júliusra (National Association of Home Builders). A FED nyílvánosságra hozza a Bézs könyvet is, és MBA jelzálog kérelmekről is kapunk információt (július 11.-el bezárólag). ÉS természetesen Janett Yellen FED elnök folytatja értékelő beszédét. Dallas Fed-elnök Richard Fisher szintén beszédet tart.
 • A Kanadai Központi Bank tanácsa is összeül, hogy döntsön a kamatszintről. A CAD esetében az egyre szigorúbb várakozások szerint egy semlegesről egy szigorúbb hangulatra válthat a központi bank, de mi ezzel nem értünk egyet, főleg a pénteki jobb munkanélküliségi adatok láttán (júniusi adat). A nemzeti termelési adatok is napvilágra kerülnek.
 • EU vezetők találkoznak ma Brüsszelben, hogy fontolóra vegyék Oroszország szankcióját (ukrajna feletti hatalmaskodás miatt).

 

EUR/USD 1.3580 alá esett

 • Az EUR/USD csökkent kedden, áttörve az 1.3580-as támaszt, ami az also határa volt a korábbi oldalazásnak, a csökkenő trendben. Úgy gondolom, hogy egy ekkora csökkenés további bearish mozgásokat indukálhat és megnyitja az utat az 1.3500-ös pszichológiai szint felé. Véleményem szerint megvan a kellő lendület az árfolyamban, hogy elérje ezt a szintet, ugyanis az MACD a 0 szint alá csökkent, és a szignál vonal alatt is van és az RSI-nek is van tere további csökkenéshez, mielőtt túladott tartományba érne. Napi charton az árfolyam újra a 200-as SMA alá került, miközben a momentum indikátorok is alacsonyabb értékeket produkáltak, elhagyva a semleges szinteket. Ezek alapján megváltoztatom a nézőpontomat semlegesről, negatívra.
 • Támaszok: 1.3500 (S1), 1.3475 (S2), 1.3400 (S3).
 • Ellenállások: 1.3580 (R1), 1.3650 (R2), 1.3700 (R3).

Az EUR/JPY ellenállást talált 138,45-nél

 • Az EUR/JPY lejjebb ment, miután egy alacsonyabb csúcsot ért el, és ellenállást talált 138,45-nél (R1). Az RSI továbbra is 50 alatt, és lefelé mutat, az MACD is már egy ideje a negatív tartományban van, és úgy tűnik készen áll a jel vonal alá esésre. Ezeket figyelembe véve arra számítok, hogy ez a pár készen áll a további esésre, hogy tesztelje a 137,50-es (S1) támasz szintet. Ugyanakkor egy szignifikáns alázárásra van szükség, hogy további alcsonyabb aljakat üssön az árfolyam, és folytatódjon a rövid távú süllyedő trend. A napos grafikonon nem tudok azonosítani egy igazi trendelő alakzatot, így inkább oldalaz az EUR/JPY. Ráadásul az árfolyam az 50 és a 200 napos mozgóátlag között ingadozik, ami megerősíti a semleges nézeteimet.
 • Támasz: 137.50 (S1), 136.75 (S2), 136.20 (S3).
 • Ellenállás: 138.45 (R1), 138.75 (R2), 139.35 (R3).

 

Kilőtt a GBP/USD a meglepő inflációs adatra

 • GBP/USD erősen visszapattant az 1,7060-as (S2) támasz szintről, és 1,7100 (S1) fölé emelkedett, egészen az 1,7190-es (R1) ellenállás szintig. Az MACD mind a nulla, mind a jel vonal fölé emelkedett, de az RSI lefordult, miután fölé ment az 50-es szintnek. Az 1 órás grafikonon a momentum indikátoraink süllyednek, amik csökkenő lendületet jeleznek ezután a nagy ralli után. Figyelembe véve a momentum indikátorainkat, a rövidtávú kép óvatosan pozitív, és ha az árfolyam átvinné az 1,7190-es (R1) ellenállás szintet, akkor újabb csúcsokra mehet az árfolyam, megcélozva az 1,7300-t (R2). A napos grafikonon a 80 napos exponenciális mozgóátlag nyújt jelentős támaszt, és továbbra is életben tartja a hosszú távú emelkedő trended.
 • Támasz: 1.7100 (S1), 1.7060 (S2), 1.7000 (S3).
 • Ellenállás: 1.7190 (R1), 1.7300 (R2), 1.7400 (R3).

 

Az aranyban a medvék érvényesülnek egy átmeneti szünet után

 • Az Arany továbbra is szenved, miután 1305-ről volt egy kisebb felpattanás, ahol a 200-as mozgóátlag, és a 38,2%-os korrekciós szintje található a június 5 és július 10 közötti emelkedésnek. A nemesfém letörte a támaszt (ami innentől ellenállásként működik), hogy végül 1293 (S1) nyújtson újra támaszt,ami az 50%-os korrekciós szintje a már előbb említett emelkedésnek. Véleményem szerint az összkép továbbra is negatív. és ha 1293 alá menne az árfolyam, akkor a következő cél 1285 (S2) lehet. Az RSI már így is a túladott zónában van, megérintette a 30-at, és újra lefelé fordult, miközben az MACD a nulla és a jel vonal alatt tartózkodik. Ez megerősíti a tegnapi negatív momentumot. Mindazonáltal ha ránézünk az 1 órás chart-ra, pozitív divergenciát látok az árfolyammozgás és az elemzéseink között, így nem zárom ki, hogy 1293-nál (S1) tartunk egy kis szünetet, mielőtt a medvék újra átveszik az irányítást.
 • Támasz: 1293 (S1), 1285 (S2), 1265 (S3).
 • Ellenállás: 1305 (R1), 1310 (R2), 1325 (R3).

 

A WTI 100,40 alá esett, de felpattant 99,00-ról

 • A WTI meredeken esett tegnap, letörte a 100,40-es zónát, és elérte a 99,00-s (S1) támasz szintet, ahol élesített pár vételi megbízást, és erőteljesen visszapattant. Bár ez a mozgás alacsonyabb aljat ütött, és továbbra is életben tartott a süllyedő trended, továbbra is pozitív divergencia van az árfolyam mozgása és az RSI között, míg az MACD negatív tartományban van, de felfelé keresztezte a “jel vonalat”. Ezek tükrében én kivárnék a mai napon, mivel a felfelé korrekció kitarthat, és a további eséshez előbb 99,00 (S1) alá kéne mennie az árfolyamnak.
 • Támasz: 99.00 (S1), 98.00 (S2), 97.00 (S3).
 • Ellenállás: 100.40 (R1), 101.70 (R2), 103.05 (R3).

Scroll To Top