Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.07.10

Az FOMC jegyzőkönyve enyhítés-párti nézetet képvisel  Nos, tévedtem az FOMC jegyzőkönyvet illetően: valójában enyhítés-pártibb nézetet képvisel ahhoz képest, amire számítottunk. Ennek eredményeképpen a Fed Alapok futures-sel kapcsolatos várakozások (2017) majdnem 6 bázisponttal csökkentek, miközben a kötvényhozamok mérsékelten csökkentek (a 2 éves futamidejűek esetében 3 bázisponttal, a 10 éves futamidejűek esetében pedig 1 bázisponttal). A dollár általánosságban gyengült a G10 és a feltörekvő piacokbeli devizákkal szemben.

IronFX napi elemzés:

 • Az FOMC tagok beleegyeztek abba, hogy októberben véget vetnek a mennyiségi könnyítési program keretében történő kötvényvásárlásoknak, amint arra széles körben számítottak. Technikai beszélgetéseket is folytattak arról, hogyan kezelnék a pénzpiacokat, mivel a kamatlábak liberalizálása irányába mozdultak. A részleteket félretéve ez azt jelenti, hogy a Fed Alapok tényleges kamatlába (és ezáltal a pénzpiaci kamatláb is) a Fed Alapok célkitűzése alatt lehet legalábbis addig, amíg megkezdik a kamatlábak emelését, valamint azt követően is, ami által valószínű, hogy a Fed Alapok tényleges kamatlába legalább még egy évig nem fog emelkedni.Ezenkívül „több résztvevő” is egyetért abban, hogy késleltessék a lejáró jelzálog-fedezetű értékpapírokba való befektetés befejezését addig, amíg nem kezdődött meg a kamatlábak emelése, bár ez ellentmond annak, amit az FOMC elmondott akkor, amikor 2011 júniusában bejelentette a kilépési stratégia alapelveit.Ezen intézkedések mindegyike viszonylag enyhítés-pártinak tűnik, ami az egyik oka volt a kamatlábak csökkenésének.
 • A piacok másik meglepetése az volt, hogy az FOMC-t mennyire foglalkoztatja az infláció túl alacsony szintjemég akkor is, ha a mag PCE infláció a 2%-os célkitűzésüket meghaladóan gyorsult a közelmúltban (az elmúlt három hónapban éves szintre vetítve +2,1%). A túl alacsony infláció miatti kockázatok hangsúlyozása sikeresen megmagyarázza, hogy a Fed elnöke, Janet Yellen miért értékelte csupán „piaci zajnak” az infláció közelmúltbeli emelkedését. Látszólag nem csupán magának beszélt.
 • Igaz azonban, hogy nézeteltérés van az FOMC tagok között. Az inflációt tekintve „néhányan az infláció gyorsabb emelkedésére számítottak, vagy az inflációs várakozások emelkedésével kapcsolatos kockázatokat láttak, mivel a gazdasági pangás gyorsabb csökkenésére számítottak”. A foglalkoztatási helyzet tekintetében is nézeteltérés mutatkozott. „Sokan úgy ítélték meg, hogy a pangás jelentős maradt” – állt a jegyzőkönyvben, de „több résztvevő rámutatott arra, hogy a hosszú és a rövid távú munkanélküliség és a munkanélküli, de dolgozni hajlandó személyekkel kapcsolatos mutatószámokban csökkenés mutatkozott”. A nézetek ezen eltérése az egyik oka annak, amiért a hivatalnokok folyamatosan figyelmeztetnek a rendkívül alacsony volatilitásra és a piacok származtatott volatilitására. Valójában azt mondják, hogy maga az FOMC bizonytalan a jövőbeli történéseket illetően, ezért meglepő, hogy a piacok miért olyan biztosak azokban. Az idő előrehaladásával ez a divergencia várhatóan egyre akutabbá és szembeötlőbbé válik, amint a két oldal beszédeken és interjúkon keresztül közzéteszi véleményét. Ez valamelyest fokozhatja a volatilitást.
 • A dollár vonatkozásában ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem kap jelentős támogatást az FOMC részéről, legalábbis nem azonnal. Mivel az infláció emelkedik és a kamatlábak csökkennek, az USA reál kamatlábai csökkennek, ami valószínűleg megakadályozza a dollár általános erősödését. Többet fogunk tudni Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer (lásd alább) által tartott mai beszéd és Yellen jövő heti, Kongresszus előtti beszámolója után. A végső elemzésben az FOMC valóban nem tudja jobban, mi történik, mint a piac. Minden az adatoktól függ.
 • Eközben az ECB tagjai nem mutatnak túl nagy aggodalmat az euró erősödése miatt. Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Benoit Coeure tegnap elmondta, hogy az euró erőssége nem a legfontosabb probléma az eurozóna területén; eközben a Kormányzótanács tagja, Luc Coene egy újsággal készített interjúban nyilatkozott, hogy az euró nem túl erős (emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi válság előtt közel 1,60 volt), valamint hozzátette, hogy az EKB-nak nem kellene többet tennie az árfolyam befolyásolása érdekében. Mivel az FOMC nem aggódik az infláció miatt, az EKB pedig nem aggódik az euró erősödése miatt, úgy tűnik, hogy az EUR/USD pár valószínűleg megreked a tartományban, amíg valamilyen esemény ki nem taszítja onnan. Szerintem ez a valami valószínűleg a Fed politikájának kiegészítése lesz (végső fokon).
 • Ma szertefoszlott annak reménye, hogy az áprilisi fogyasztásiadó-emelés után Japán gazdasága gyorsan helyreáll, miután Japán gépipari rendelésállománya májusban rekordnagyságú csökkenést könyvelhetett el, ami jelzi, hogy a vállalatok óvatosak maradnak a befektetést illetően. A japán részvények árfolyama csupán kis mértékben csökkent (-0,4%); az USD/JPY pár marginálisan csökkent, miközben az EUR/JPY emelkedett. Az ehhez hasonló hírek az egyik oka annak, hogy a Japán Nemzeti Bank várhatóan növeli mennyiségi könnyítési programját az év későbbi részében, bár az USD/JPY pár csökkenhet ez előtt, mivel az USA-ban a reál kamatlábak csökkennek.
 • Ma: A Bank of England Monetáris Politikai Bizottsága ülésezik. Ismét nem valószínű, hogy a BOE módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az angol font a múlt hónapban kb. 15 pippel emelkedett a közzététel után, de elveszítette erősödését a következő néhány percben. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor július 23-án közzéteszik.
 • A mutatószámokat illetően: A francia ipari termelés az előrejelzés szerint májusban lassult, miközben a gyártási termelés üteme azonos hónapra vonatkozóan várhatóan változatlan maradt áprilishoz képest.
 • Csütörtökön több fogyasztói árindexet tesznek közzé. Franciaország EU-harmonizált júniusi fogyasztói árindexének üteme várhatóan változatlan maradt, miközben Svédország fogyasztói árindexének üteme azonos hónapra vonatkozóan várhatóan éves szinten 0,0%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az éves szinten -0,2%-os deflációhoz képest. Norvégia júniusi alapvető fogyasztói árindexe az előrejelzés szerint gyorsult. Ez támogathatja a norvég koronát Európa azon kevés országainak egyikében, ahol a központi bankok nem küzdenek a célkitűzés alatti inflációval.
 • Az USA-ban az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (a július 5-én befejeződött hétre) várhatóan változatlanul 315 ezer maradt. Ezáltal a 4 hetes mozgóátlag 314 ezer lenne, amely nem nagy változás az előző 315 ezres adathoz képest.
 • Kanada új lakásépítésekkel kapcsolatos árindexe májusban az áprilisival azonos ütemben emelkedett.
 • Csütörtökön hárman tartanak beszédet. Két Fed hivatalnok, a Kansas City-beli Fed elnök, George Esther és a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer. A Fed-hez a múlt hónapban történt csatlakozása óta ez az első alkalom, hogy Fischer a nyilvánosság előtt beszél. Kérdésekre fog felelni, ezért lehet néhány érdekes megjegyzése. A BoE legfelsőbb banki felügyelője, Andrew Bailet is felszólal.

Az EUR/USD pár emelkedett az FOMC jegyzőkönyvének közzététele után

 

 • Az EUR/USD pár szerdán továbbra is emelkedett, miután a legutóbbi FOMC értekezletről készült jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Fed hivatalnokai továbbra is foglalkoznak a túl alacsony inflációval, miközben az EKB hivatalnokai nem aggódnak az euró túlzott erőssége miatt. Egyelőre semleges álláspontra helyezkedem, mivel a pár felfelé áttörte a mozgóátlagokat, ami azt jelenti, hogy ismét tesztet hajthat végre a május 8. és június 5. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje közelében – 1,3685 (E1). Momentum mutatószámaink kedveznek a mozgásnak, mivel az MACD – amely már jelző vonala felett van – pozitív tartományba lépett, miközben az RSI visszatért az 50-es szint fölé, ami megerősíti a tegnapi bika jellegű momentumot.
 • Támaszszint: 1,3580 (T1), 1,3500 (T2), 1,3475 (T3)
 • Ellenállásszint: 1,3685 (E1), 1,3745 (E2), 1,3790 (E3)

Az USD/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 101,85-ös szinten

 

 • Az USD/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 101,85-ös (E1) szinten, valamelyest a 200 periódusú mozgóátlag alatt. Az írás idején az árfolyam a 101,45-ös (T1) támaszszinti sáv felé tart, ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés megcélozhatja a következő támaszszintet (101,22 – T2). Az MACD zérus és jelző vonala alatt marad, miközben az RSI csökkent, miután elérte az 50-es szintet, ami által a momentum továbbra is csökkenő. Amíg a 101,85-ös (E1) ellenállásszint kitart, a rövid távú kilátás mérsékelten csökkenő marad. Mindazonáltal kitekintve, az USD/JPY pár hosszabb távú útvonala oldalirányú marad, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra.
 • Támaszszint: 101,45 (T1), 101,22 (T2), 100,80 (T3)
 • Ellenállásszint: 101,85 (E1), 102,25 (E2), 102,65 (E3)

Az EUR/GBP pár elérte a 0,7960-as ellenállásszintet

 

 • Az EUR/GBP pár továbbra is emelkedett, megerősítve a napi grafikonon talált, bika jellegű elnyelő gyertya alakzatot, valamint a momentum mutatószámaink és az ár mozgása közötti pozitív divergenciát. Az előremenetelt megállította a 0,7960-as (E1) ellenállásszinti korlát és az 50 periódusú mozgóátlag, ahol az egyértelmű áttörés hosszabbításokat indíthat el a 0,8030-as (E2) akadály felé. A 4 órás grafikonon az RSI az 50-es szint fölé került, miközben az MACD bika jellegű tartományba lépett, ami által a további növekvő mozgás valószínűsége továbbra is fennáll. Mindazonáltal, amíg a pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az április 11-én indult kék csökkenő trendvonal alatt, az általános kilátást csökkenőnek, a további előremeneteleket pedig megújult eladási lehetőségnek tartom.
 • Támaszszint: 0,7915 (T1), 0,7830 (T2), 0,7760 (T3)
 • Ellenállásszint: 0,7960 (E1), 0,8030 (E2), 0,8080 (E3)

Az arany az 1332-es maximum szint közelében van

 

 • Az arany továbbra is emelkedett szerdán, és felfelé áttörte az 1325-ös korlátot, majd elérte az 1332-es (E1) ellenállásszinti tartományt. Amíg azonban a nemesfém a június 5. óta tartó, kék növekvő trendvonal felett van, az általános technikai kép pozitív marad. Az 1332-es (E1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése megerősíti a következő magasabb maximum szintet, és előkészítheti az utat az 1342-es (E2) akadály felé. Az MACD továbbra is emelkedett, miután pozitív jelzést kapott, és áttörte a kék ellenállásszintjét, miközben az RSI-nek sikerült felfelé áttörnie saját csökkenő trendvonalát. Ez megerősíti a tegnapi pozitív momentumot, és valószínűbbé teszi a további növekvő mozgást.
 • Támaszszint: 1325 (T1), 1310 (T2), 1305 (T3)
 • Ellenállásszint: 1332 (E1), 1342 (E2), 1355 (E3)

A WTI a 103,05-ös szint alá csökkent

 

 • A WTI tegnap csökkent, és a 103,05-ös szint, a május 1. és június 23. közötti előremenetel 50%-os visszatérési szintje alá került; elérte a 101,70-es (T1) szintet, valamelyest a korábban említett növekvő trend 61,8%-os visszatérési szintje alatt. Az ár a lila csökkenő tartomány alsó határa alá csökkent; ez és a momentum mutatószámok jelzései gyorsuló medve jellegű momentumot jeleznek. Az MACD – amely negatív tartományában van – jelző vonala alá csökkent és lefelé mutat. Figyelmen kívül hagynám az RSI túlértékesített értékét, mivel lefelé mutat és hosszabb ideig a szélsőséges tartományban maradhat. Amíg az ár struktúrája alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el, negatív rövid távú kép tárul elém, és a 101,70-es (T1) egyértelmű, lefelé való áttörése megcélozhatja a május 1. és június 23. közötti előremenetel 76,4%-os visszatérési szintjét a 100,80-as (T2) szinten.
 • Támaszszint: 101,70 (T1), 100,80 (T2), 98,75 (T3)
 • Ellenállásszint: 103,05 (E1), 104,60 (E2), 106,05 (E3)

 

A MAGYAR ÉLES KERESKEDÉSI VERSENY

Az IronFX Global lehetőséget kínál új és meglévő ügyfelei számára, hogy részt vegyenekMagyarország Legnagyobb és Legizgalmasabb forex kereskedési versenyén és megnyerjék a technikailag legfejlettebb Trading Station-t és más nagy értékű díjakat. A verseny több mint 2 millió forint összdíjazású, melyen mindenki egyenlő eséllyel indul.

Az Éles Kereskedési Verseny Július 1 és Szeptember 30 között kerül megrendezésre.

DÍJAK

1. Emperor 1510 Trading Station 
+ Nagy teljesítményű Számítógép>
2. $2000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj
3. $1000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj

*Az érvényben levő feltételek és kikötések szerint

REGISZTRÁCIÓ ITT

Scroll To Top