Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.06.13

A BoE kormányzója, Carney megszorítás-párti lett. Tegnap a BoE kormányzója meglepte a piacokat azon kijelentésével, hogy a kamatlábak emelése közeledik, és arra korábban kerülhet sor, mint ahogyan a piac arra számított. A figyelmeztetés akkor érkezett, amikor George Osborne pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Bank Pénzügyi Politikai Bizottsága új erőket vet be a jelzálogkölcsönök korlátozására, mivel az ingatlanpiacon tapasztalt jelentős növekedés fokozza a lehetséges „léggömb” miatti aggályokat.

IronFX napi elemzés:

 • A BoE kormányzója, Carney megszorítás-párti lett. Tegnap a BoE kormányzója meglepte a piacokat azon kijelentésével, hogy a kamatlábak emelése közeledik, és arra korábban kerülhet sor, mint ahogyan a piac arra számított. A figyelmeztetés akkor érkezett, amikor George Osborne pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Bank Pénzügyi Politikai Bizottsága új erőket vet be a jelzálogkölcsönök korlátozására, mivel az ingatlanpiacon tapasztalt jelentős növekedés fokozza a lehetséges „léggömb” miatti aggályokat. Miután a heti átlagkeresetek növekedési rátája áprilisban alulmaradt az infláción, azok táborához tartoztam, akik szerint a Bank valószínűleg nem változtatott volna a kamatlábakon a jövő év bizonyos pontjáig, mivel nem volt arra utaló jel, hogy a munkaerő-piac inflációs nyomás forrása lenne. Mindazonáltal Carney kormányzónak látszólag más tervei voltak tegnap. A GBP/USD pár jelentősen emelkedett megjegyzései hatására, és most ismét az 1,7000-es tartomány felé tart. Technikai szempontból a kép ismét növekvő lett, és az 1,7000-es szint egyértelmű, felfelé való áttörése előkészítheti az utat az 1,7100-es tartomány felé. Azonban bizonyos mértékű konszolidáció vagy visszatérés várható, miután az ár elérte az 1,7000-es korlátot.
 • A Japán Nemzeti Bank kétnapos politikai értekezlete véget ért, és a várakozásoknak megfelelően nincs változás a politikában. Ebben a nyilatkozatában a Bank elmondta, hogy Japán gazdasági helyreállása mérsékelten tovább javult, és az inflációval kapcsolatos várakozások egészében véve emelkednek. A fogyasztási adó emelését követő gazdasági helyreállás jelei és a kormányzó, Kuroda magabiztos megjegyzései hatására sok gazdasági szakember elhalasztotta vagy feladta a további ösztönzéssel kapcsolatos várakozásait. A Bloomberg egyik felmérése szerint a gazdasági szakemberek 42%-ának előrejelzése szerint a BoJ októberben fogja növelni ösztönzését, kihagyva júliust (amely a legnépszerűbb hónap a beavatkozásra), és csupán 58%-uk számít arra, hogy a BoJ az év végéig intézkedéseket tesz (korábban 75%-uk vélekedett így). Mindazonáltal a jen várhatóan továbbra is gyengül, mivel a bázispénz növekedési üteme Japánban most jelentősen meghaladja az Egyesült Államokét. Ezenkívül a monetáris politika mellett Japán folyó fizetési mérlegének többlete tovább csökken, miközben a befektetők ismét érdeklődést mutatnak a külföldi befektetési eszközök iránt.
 • Máshol: Az amerikai dollár változatlan volt vagy gyengült a G10 devizapárjaival szemben, miután az USA májusi viszonteladói értékesítése csalódást keltett, mivel a várt ütemnek csupán felével emelkedett. Mivel a 2. negyedév három hónapjából kettő adatát már ismerjük, az adatok arra utalnak, hogy a fogyasztók kiadásaiban valószínűleg lassulás következett be a negyedév során. A nagyon lehangoló első negyedév után a növekedés emiatt a 2. negyedévben is alulmaradhat a becsléseken. Ez kissé furcsa, amikor a foglalkoztatás gyorsan növekszik, és szerintem nem sokáig kell várnunk arra, hogy az értékesítés ismét gyorsuljon. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a június 7-én véget ért hétre vonatkozóan 313 ezerről (előző hét) 317 ezerre emelkedett, de mivel nincsenek messze a recesszió előtti minimum szintjeiktől, szerintem a foglalkoztatás emelkedése szerintem stabilan folytatódik.
 • A WTI rallyzott, és felfelé áttörte a 105,00-ös pszichológiai korlátot, mivel fokozódott az erőszak Irak északi és középső részén. Az árfolyam most valamelyest a 108,00-as ellenállásszinti tartomány alatt van. Az al-Káida szervezet iraki lázadói csütörtökön átvették az irányítást az északi olajtermelő város, Kirkuk felett, és közeledtek a főváros, Bagdad felé. Az USA elnöke, Obama szerint Iraknak amerikai segítségre van szüksége a lázadók visszaszorítására. Az olaj ára valószínűleg az iraki eseményeket követi, amely nem jelezhető előre, de technikai szempontból úgy tűnik, hogy az olaj valószínűleg továbbra is növekvő trendet követ (a további részletekért lásd a technikai elemzést).
 • A platina és a palládium ára csökkent, miután egy dél-afrikai munkásszövetség elfogadta a platina-kitermelő vállalatok bérajánlatát, ami fokozza a januárban kezdődött bányászsztrájk végével kapcsolatos várakozásokat. Középtávon a fémek kilátása növekvő marad, mivel még akkor is, ha a bányászok hamarosan ismét munkába állnak, több hónap fog eltelni addig, amíg a termelés ismét a szokásos közelébe kerül. A dél-afrikai rand a négy nap során először erősödött, és elfoglalta az első helyet az általunk követett feltörekvő piacokbeli devizák között.
 • Az európai nap során közzéteszik Németország és Olaszország végleges fogyasztói árindex adatait májusra vonatkozóan. Az előrejelzés szokás szerint a kezdeti becsléssel azonos. Az eurozóna áprilisi kereskedelmimérleg-egyenlegét is publikálják. A térség kereskedelmimérleg-többlete az előrejelzés szerint 17,1 milliárd euróról 16,6 milliárd euróra csökkent. Ezen mutatószámok egyike sem befolyásolja a piacot, és várhatóan nagyrészt észrevétlenek maradnak. Svédország munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint várhatóan 8,7%-ról 8,4%-ra csökkent.
 • Az USA-ban a termelői árindex (az élelmiszerek és az energiahordozók kivételével) az előrejelzés szerint havi szinten +0,1%-ra lassult májusban (áprilisban +0,5% volt). Mindazonáltal ez a rátát éves szinten +1,9%-ról +2,3%-ra emelné. A Michigani Egyetem fogyasztói hangulatról készített előzetes jelentése júniusra vonatkozóan várhatóan 81,9-ről 83,0-ra emelkedik.
 • Pénteken csak egy személy tart beszédet. Az EKB Kormányzótanácsának tagja és a Spanyol Nemzeti Bank kormányzója, Luis Maria Linde Madridban szólal fel.

 

 

Az EUR/USD visszatérőben van

EURUSD_13June2014

 • Az EUR/USD pár emelkedett, miután támaszszintre talált valamelyest az 1,3500-ös (T1) támaszszinti korlát felett. Figyelembe véve, hogy az MACD – bár medve jellegű tartományban van – felfelé áttért indító vonalán, miközben az RSI továbbra is emelkedik, miután támaszszintre talált a 30-as szinten, a növekvő hullám várhatóan folytatódik, és talán ismét tesztel az 1,3587-es (E1) szint közelében. Mindazonáltal túl korai a trend visszafordulásáról beszélni, ezért a közelmúltbeli növekvő hullámot növekvő korrekciós hullámnak tartanám.
 • Támaszszint: 1,3500 (T1), 1,3475 (T2), 1,3400 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3587 (E1), 1,3685 (E2), 1,3745 (E3).

 

Az USD/JPY pár visszatér a 102,00-es szint alá

USDJPY_13June2014

 • Az USD/JPY pár csökkent, és sikeresen áttörte a 102,00-es korlátot. Ez jelzi a „hibás swing csúcs” befejeződését, és szerintem negatívvá teszi a képet. A medvék várhatóan meghosszabbítják a csökkenést, és tesztelik a 101,45-ös (T1) támaszszintet. Mindkét momentum mutatószám csökkenő útvonalat követ, miközben az MACD indító és zérus vonala alatt marad. Kitekintve, a hosszabb távú útvonal a kereskedési tartományban marad, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra.
 • Támaszszint: 101,45 (T1), 101,10 (T2), 100,80 (T3).
 • Ellenállásszint: 102,00 (E1), 102,70 (E2), 103,00 (E3).

 

 Az EUR/GBP pár elérte a 0,8000-as szintet

EURGBP_13June2014

 • Az EUR/GBP pár negatívvá változtatta a képet, miután lefelé áttörte a 0,8080-as tartományt. A csökkenést megállította a 0,8000-as (T1) kulcsfontosságú tartomány, ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés előkészítheti az utat a következő támaszszinti korlát felé (0,7880 – T2). Az MACD indító és zérus vonala alatt marad, megerősítve ezáltal a gyorsuló medve jellegű momentumot. Az RSI úgy tűnik, hogy készen áll a túlértékesített tartományból való kilépésre. Ennek eredményeképpen nem zárható ki a további konszolidáció vagy visszapattanás, mielőtt a medvék ismét felülkerekednek. Amíg az árfolyam a kék csökkenő trendbeli tartomány és mindkét mozgóátlag alatt van, a kilátás negatív marad.
 • Támaszszint: 0,8000 (T1), 0,7880 (T2), 0,7755 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8035 (E1), 0,8080 (E2), 0,8140 (E3).

                                                                                                                                   

Az arany felfelé áttörte az 1268-as szintet

 XAUUSD_13June2014

 • Az arany csütörtökön jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte az 1268-as korlátot, de az előremenetel megállt a 200 periódusú mozgóátlagon. Az MACD indító és zérus vonala felett maradt, felfelé mutat, de az RSI túlvásárolt tartományban van és a csúcsra kerülés jeleit mutatja. Figyelembe véve a momentum mutatószámok által adott vegyes jeleket, egyelőre semleges állásponton maradok. Az 1280-as (E1) ellenállásszint – amely egybeesik az 50 napos mozgóátlaggal – felfelé való áttörése pozitívvá teheti a képet, és előkészítheti az utat az 1305-ös tartomány felé, amely valamelyest a 200 napos mozgóátlag alatt van.
 • Támaszszint: 1268 (T1), 1257 (T2), 1240 (T3).
 • Ellenállásszint: 1280 (E1), 1305 (E2), 1315 (E3).

  

A WTI a 108,00-as tartomány felé tart

CLN4_13June2014

 • A WTI csütörtökön jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte a 105,00-ös pszichológiai korlátot. Az árfolyam most valamelyest a 108,00-as (E1) ellenállásszinti tartomány alatt van. Az árfolyam várhatóan teszteli ezt a tartományt, és ha a bikák elég erősek ahhoz, hogy áttörjék azt, hosszabbításokat indíthatnak el a 110,00-es (E2) tartomány felé. Az MACD – amely már bika jellegű tartományban van – felfelé áttért jelző vonalán, ami megerősíti a gyorsuló bika jellegű momentumot. Mindazonáltal az RSI túlvásárolt tartományban van, lefelé mutat, ezért nem zárható ki a visszatérés a közeljövőben, mielőtt a bikák ismét felülkerekednek.
 • Támaszszint: 105,00 (T1), 104,10 (T2), 103,65 (T3).
 • Ellenállásszint: 108,00 (E1), 110,00 (E2), 112,00 (E3).

Scroll To Top