MNB: a jegybanki eszköztár átalakításának kedvező hatásai már most mutatkoznak - Gazdasagportal.hu

MNB: a jegybanki eszköztár átalakításának kedvező hatásai már most mutatkoznak

Az MNB szerint a jegybanki eszköztár átalakítása már az eszközök tényleges bevezetése előtt kedvező piaci hatásokkal jár, ennek köszönhetően már most javul az államadósság szerkezete, csökken az államadósság finanszírozásának költsége, ami komoly költségvetési megtakarítást eredményez és segíti az államadósság GDP arányos mérséklődését – olvasható a jegybank pénteki közleményben.

Felidézik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 16-ától bevezeti a jegybanki forint kamatcsere eszközt, amelynek első aukcióját június 26-án tartja. Ezzel párhuzamosan a potenciális jegybanki eszköztár részévé válik egy 3 éves lejáratú fedezett forinthitel, valamint egy eszközcsere ügylet, emellett 2014. augusztus 1-jétől a jelenlegi kéthetes MNB-kötvényt kéthetes lejáratú, lekötött betétté alakítják át.
Közölték: a jegybanki kötvény betétté alakítása és a kamatcsere eszköz a bankokat arra ösztönzi, hogy növeljék állampapír-keresletüket. A kamatcsere eszköz lejegyzése esetén a bankok vállalják, hogy a már megvásárolt állampapírokat tartósan a mérlegükben tartják.
A jegybank korábban közölte: az MNB önfinanszírozási koncepciója az államadósság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítésére, a külső forrásokra való ráutaltság csökkentésére irányul.
Az MNB közleménye szerint a betétesítés egyik következménye, hogy a külföldiek nem helyezhetik el a pénzüket a jegybanknál. Ennek hatására a jegybank bejelentését követően a külföldiek MNB-kötvényállománya jelentősen csökkent. A felszabaduló forintlikviditás más forinteszközökbe áramlott, így nem gyakorolt hatást a devizapiaci folyamatokra.
A jegybanki eszköztár megújításának bejelentésére az elmúlt hetekben a korábbi időszakot is meghaladó érdeklődés mutatkozott mind a fix, mind a változó kamatozású állampapír-aukciókon.
Az MNB célja, hogy az önfinanszírozási koncepcióhoz kapcsolódó pozitív folyamatok tartósak legyenek, így a jegybank eszköztárának működtetése során ennek elősegítésére törekszik a jövőben is – olvasható a jegybanki közleményben.(MTI)

Scroll To Top