Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.05.29

A kapcsolat megszűnése az USA-beli kamatlábak és az USD iránya között  A pénzügyi piacok egyik rejtélye manapság az, hogy megszűnt a kapcsolat az USA-beli kamatlábak és az USD iránya között. A kamatlábak egyre csökkennek – a 10 éves futamidejű hozamok a tavalyi év végén 3,03%-os csúcson voltak, most pedig 2,43%-ra csökkentek.

IronFX napi elemzés:

Az USD tovább erősödik annak ellenére, hogy az USA-beli hozamok tovább csökkennek
 • Az USD erőssége részben valószínűleg az EUR gyengeségének tudható be
 • A dollár a pozitív meglepetést keltő USA-beli gazdasági mutatók hatására is erősödik
Az USA-beli hozamok csökkennek, mivel a befektetők kiléptek a medve jellegű pozíciókból
 • A befektetők eladási pozíciókba léptek, mivel arra számítottak, hogy a jelentősebb növekedés, a fokozatos csökkentés és a Fed közeledő kamatlábemelései fellendítik a hozamokat. Most vissza kell térni a „benchmark” szintre.
 • Úgy tűnik, hogy a hivatalos ráták mindenütt alacsony szintekre kerülnek a korábbiakhoz képest
 • Mivel az európai kötvények rallyznak az EKB könnyítésével kapcsolatos várakozások hatására, a kincstárjegyeknek még mindig hozamelőnyük van
A JPY rallyzik a vártnál kedvezőtlenebb áprilisi viszonteladói értékesítés ellenére
Az AUD rallyzott a 2014/15-ös befektetésekkel kapcsolatos várakozások miatt
 • A szolgáltatási szektorba irányuló jelentős befektetés-növekedéssel kapcsolatos várakozások jelzik, hogy más ágazatok talán képesek átvenni a lassuló bányászat szerepét, és az ausztrál gazdaság növekedésének motorjává válnak.
A GBP figyelmen kívül hagyta Weale-nek a Financial Times-ban tett megjegyzéseit, miszerint magasabb kamatlábakra van szükség
Ma:
 • USA: Az USA 1. negyedéves GDP-jének 2. becslését valószínűleg lefelé korrigálják; negyedéves szinten csökkenést mutat; az 1. negyedéves GDP nem olyan fontos most, mivel a 2. negyedéves adat eddig elég kedvező. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya várhatóan csökkent; az áprilisi függőben lévő lakásértékesítésekben várhatóan lassulás következett be

Részletes elemzés:

 • A kapcsolat megszűnése az USA-beli kamatlábak és az USD iránya között    A pénzügyi piacok egyik rejtélye manapság az, hogy megszűnt a kapcsolat az USA-beli kamatlábak és az USD iránya között. A kamatlábak egyre csökkennek – a 10 éves futamidejű hozamok a tavalyi év végén 3,03%-os csúcson voltak, most pedig 2,43%-ra csökkentek. A Fed Alapokkal kapcsolatos várakozások jelentős mértékben csökkentek, nem csupán múlt szeptemberi csúcsukról (100 bázisponttal), hanem a hónap elején fennálló szintjükről is, mielőtt a vártnál kedvezőbb nem mezőgazdasági munkaerő-állomány napvilágot látott (31 bázispontos csökkenés). A dollár a hónap során 0,9%-kal erősödött, amint azt a DXY indexszel mérték. Az emelkedő kamatlábak hatására a deviza rendszerint erősödik, míg a csökkenő kamatlábak lefelé húzzák. Mi történik?
 • A dollár erőssége kétségtelenül részben az euró gyengeségének tudható be. Az EKB látszólagos megoldása, hogy tovább lazítson politikáján – többek között a negatív kamatlábak bevezetésével -, támogatja a dollár fellendülését. De nem csak ez van a tarsolyban – az USD májusban erősödött a legtöbb G10 devizához képest, többek között 1,6%-kal a svájci frankkal, 1,0%-kal az új-zélandi dollárral és 0,6%-kal az angol fonttal szemben (bár gyengült a JPY, a CAD és a NOK devizákkal szemben). Az egyik ok, hogy az európai hozamok gyengülésével a kincstárjegyek megtartják egészséges (bár csökkenő) hozamelőnyüket. A dollár tehát a kedvezőbb USA-beli gazdasági híreket követi – többé-kevésbé párhuzamosan erősödik a gazdasági meglepetés indexszel, amely azt méri, hogy a mutatószámok mennyire múlták felül a várakozásokat vagy maradtak alul azokon.
 • De ha a pozitív gazdasági meglepetések segítenek a dollár támogatásában, akkor a kincstárjegyek hozamát is fel kellene lendíteniük a csökkentés helyett. Morgan Stanley így magyarázta meg a tegnapi kincstárjegy-rallyt „a pozícionálás ismét első számú gyanú az elmúlt hetek látszólag hirtelen rallyjaiban”. Elmondásuk szerint a közelmúltbeli rally oka a „az év korábbi nettó eladási/gyenge pozícionálásról való váltás, mivel a befektetők arra számítottak, hogy a kedvezőbb növekedés és a mennyiségi könnyítés fokozatos csökkentése hatást gyakorol a hozamokra… és előretekintve a Fed kamatlábemelése, amely eddig nem történt meg”. Úgy tűnik, hogy az amerikai és az európai kötvényeket is befolyásolják a hivatalnokok közelmúltbeli megjegyzései, többek között a Fed elnöke, Ben Bernanke részéről elhangzottak, miszerint a politikai kamatlábak végső szintje – a politika végső normalizálódásakor – valószínűleg jóval a historikus átlag alatt lesz. Az európai kötvények rallyztak az EKB további könnyítésével kapcsolatos várakozások hatására, és mivel az USA-beli hozamok magasabbak, mint a német Bund hozama, továbbra is vonzóak a külföldi befektetők számára. Végezetül pedig a kincstárjegyek hozamainak csökkenését tekintve – miközben az USA-beli részvények rekordnagyságú tartományba terjesztik ki rallyjukat – az USA-beli piacok „Goldilocks” forgatókönyvre számítanak (jelentős, de nem inflációs növekedés). Lehetséges. A 10 éves futamidejű japán hozamok 1999 februárja óta nem voltak 2% felett.
 • Mindenesetre a dollár erősödése folytatódott az éjszaka folyamán, és minden G10 devizával szemben erősödött (kivéve JPY és AUD, lásd alább). Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,3612-es szintet, amely eddig támaszszintet biztosított, ami arra utal, hogy az USD valószínűleg tovább erősödik (lásd az alábbi technikai elemzést). Még az angol fonttal szemben is erősödött Martin Weale (a Bank of England Monetáris Politikai Bizottságának – MPC – külső tagja) Financial Times-nak adott interjújában szereplő megjegyzései ellenére, miszerint a kamatlábemelést a vártnál korábban kell elkezdeni, amely évente akár egy százalékpontot is elérhet, ami gyorsabb a jelenlegi piaci várakozásoknál. Az, hogy a GBP nem reagált ezen megjegyzésekre, azt jelzi, hogy az angol fonthoz való hozzáállás jelentősen megváltozott. A technikai kép is kedvezőtlenné vált (lásd alább). Óvatosabban állok hozzá a devizához.
 • Hírek az éjszaka folyamán: Japán az éjszaka folyamán bejelentette, hogy áprilisi viszonteladói értékesítése rekordnagyságú mértékben, havi szinten 13,7%-kal csökkent, ami felülmúlta a havi szinten 11,7%-os csökkenésről szóló piaci becsléseket (valójában találgatásokat). Senki sem tudja, mennyire csökken a kereslet a márciusi fogyasztás szárnyalása után, mielőtt április 1-jén megemelték a fogyasztási adót. Most kíváncsiak vagyunk arra, hogy mennyi ideig tart, amíg a kereslet visszatér a szokásos kerékvágásba. Bizonyára gondolhatnánk, hogy a vártnál nagyobb csökkenés lefelé ható nyomást gyakorol a jenre, mivel marginálisan valószínűbbé teszi a BoJ további könnyítését, de a deviza erősödött a hírek előtt, és nem igazán reagált a jelentésre.
 • Ausztrália magántőke kiadásai negyedéves szinten 4,2%-kal csökkentek az 1. negyedévben, ami sokkal több, mint a piaci várakozás (-1,5%), de a piac ehelyett az előremutató hírekre koncentrál – a 2014-es/2015-ös pénzügyi év költségvetési terveire. Ezek 12,2 milliárd AUD értékű növekedést mutattak az előző 137,1 milliárd AUD értékű előző becsléshez képest („jócskán felülmúlja” a várakozásokat). A kulcsfontosságú pont az volt, hogy ez az emelkedés a szolgáltatási szektor megnövekedett befektetési szándékainak volt tulajdonítható, ami arra utal, hogy más ágazatok talán képesek átvenni a bányászat szerepét, és az ausztrál gazdaság növekedésének motorjává válnak.
 • Mai mutatószámok: Ma nem tesznek közzé főbb európai gazdasági mutatószámokat. Másrészt több fontos USA-beli mutatószám lát napvilágot. Az ország 1. negyedéves GDP-jének második becslése az előrejelzés szerint negyedéves szinten 0,5%-os (SAAR) csökkenést jelez, miután a kezdeti becslés negyedéves szinten +0,1%-os (SAAR) növekedést jelzett. A kibocsátás csökkenése valószínűleg a hideg időjárásnak tulajdonítható. A negyedéves szinten +0,1%-ra (SAAR) való lassulás miatt a dollár valamelyest gyengült, ezért a csökkenésről szóló hírek ennél is nagyobb hatást gyakorolhatnának, ám másfelől a GDP második becslése rendszerint nem fejt ki olyan nagy hatást, mint a kezdeti, mivel eddig az 1. negyedév majdnem két hónapja véget ért, és a 2. negyedéves adatok eléggé jól alakulnak. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a május 24-én véget ért hétre vonatkozóan az előrejelzések szerint előző heti 326 ezerről 318 ezerre csökkent, ami által a 4 hetes mozgóátlag 322,5 ezerről 316 ezerre csökkent. Végezetül pedig az áprilisi függőben lévő lakásértékesítésekben várhatóan lassulás következett be.
 • Beszédet tartanak: a clevelandi Fed elnöke, Sandra Pianalto köszöntő beszédet mond egy konferencián, amelynek címe „Infláció, monetáris politika és a köz”.

 

Az EUR/USD pár áttörte az 1,3612-es akadályt

EURUSD_29May2014

 • Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,3612-es korlátot, majd támaszszintre talált az 1,3587-es (T1) szinten. Az 1,3612-es korlát lefelé történő áttörése várhatóan nagyobb medve jellegű következményekkel járhat, és utat nyit a februári minimum szint felé (1,3475 – T2). Amíg az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a lila csökkenő trendbeli tartományban és mindkét mozgóátlag alatt, a kilátás csökkenő marad. Mindazonáltal a momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása közötti pozitív divergencia érvényben marad, ezért nem zárható ki a tartományon belüli növekvő korrekciós hullám. A napi grafikonon a tegnapi gyertya a 200 napos mozgóátlag alatt zárt, ami fokozza a csökkenő trend folytatódásának valószínűségét.
 • Támaszszint: 1,3587 (T1), 1,3475 (T2), 1,3400 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3612 (E1), 1,3685 (E2), 1,3745 (E3).

Az EUR/JPY pár csökkent, miután elérte a 139,30-as szintet

EURJPY_29May2014

 • Az EUR/JPY pár csökkent, miután erős ellenállásszintre talált a 139,30-as (E1) szinten, és most a 138,15-ös (T1) támaszszint közelében zajlik a kereskedés. Úgy tűnik, hogy az árfolyam oldalirányú útvonalat követ a két korábban említett korlát között; a 138,15-ös (T1) tartomány közelében való visszapattanással ismét elérheti a 139,30-as (E1) ellenállásszintet. A momentum mutatószámokra való támaszkodás nem tűnik ütőképes stratégiának, mivel az MACD indító és zérus vonala alatt van, miközben az RSI támaszszintre talált a 30-as szint közelében, és most felfelé mutat.
 • Támaszszint: 138,15 (T1), 137,55 (T2), 136,20 (T3).
 • Ellenállásszint: 139,30 (E1), 140,00 (E2), 141,00 (E3).

A GBP/USD pár lefelé áttörte a hosszú távú növekvő trendbeli tartományt

GBPUSD_29May2014

 • A GBP/USD pár lefelé áttörte a hosszú távú növekvő trendbeli tartomány alsó határát, de a csökkenés megállt az 1,6700-es (T1) szinten. A közeljövős kép most negatívra változott, és az 1,6700-es (T1) kulcsfontosságú akadály lefelé történő áttörésével elérheti az 1,6600-os (T2) tartományt. Az 50 periódusú mozgóátlag közeledik a 200 periódusú mozgóátlaghoz, és a közeljövőben bekövetkező, medve jellegű áttérés további negatív jelzés lenne a devizapár számára. Az MACD indító és zérus vonala alatt van, megerősítve ezáltal a közelmúltbeli medve jellegű momentumot, de az RSI kilépett túlértékesített tartományából, ezért növekvő korrekciós hullám valószínű, mielőtt a medvék felülkerekednek.
 • Támaszszint: 1,6700 (T1), 1,6600 (T2), 1,6550 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6760 (E1), 1,6815 (E2), 1,6900 (E3).

Az arany csökkenése folytatódik

XAUUSD_29May2014

 • Az arany folytatta csökkenését, miután kilépett a háromszög alakzatból. A nemesfém tovább csökkent az 1268-as (E1) szint alá, és várhatóan teszteli az 1250-es (T1) támaszszintet. Ha a medvék hajlandók arra, hogy ezen akadály alá vigyék az árfolyamot, várhatóan megcélozzák a következő, 1235-ös (T2) támaszszintet, amely valamelyest az alakzat szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje felett van. Az 1 órás grafikonra közelítve pozitív divergencia fedezhető fel az órás momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása között, ezért valószínűnek tűnik a megtorpanás a csökkenés folytatódása előtt.
 • Támaszszint: 1250 (T1), 1235 (T2), 1218 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1280 (E2), 1305 (E3).

A WTI megerősítette a gyengeség jeleit

CLN4_29May2014

 • A WTI a rövid távú kék növekvő trendvonala és a 103,50-es korlát alá csökkent, és hibás kilengés csúcsot ért el, majd negatívvá változtatta a képet. A csökkenés megerősíti a negatív divergenciát a momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása között. A korai európai reggel során az ár a 103,00-as (E1) korlát alatt van, és a csökkenés várhatóan folytatódik, és teszteli a 102,40-es tartományt, amely az előző előremenetel 38,2%-os visszatérési szintje közelében van. A napi grafikonon a tegnapi gyertya megerősítette a keddi gyertyát, amely „akasztott ember” alakzatra hasonlít, ezért várhatóan folytatódik a csökkenés.
 • Támaszszint: 102,40 (T1), 101,70 (T2), 100,95 (T3).
 • Ellenállásszint: 103,00 (E1), 103,50 (E2), 104,48 (E3).

 

 

Scroll To Top